Έντονο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει η υπόθεση θανάτου του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, γιου της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Λάρισας, ο οποίος εξαφανίστηκε το βράδυ της 30ης Δεκεμβρίου και του οποίου η σορός εντοπίστηκε ύστερα από σχεδόν δύο μήνες ερευνών σε δύσβατη περιοχή του Τυρνάβου. Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος συμμετέχει στη διερεύνηση των αιτιών θανάτου, τόνισε ότι απαιτείται χρόνος για την πλήρη αποσαφήνιση των συνθηκών υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατος του 39χρονου.
«Η σορός ήταν σε κατάσταση να μπορούν να ληφθούν δείγματα και να δοθούν απαντήσεις», δήλωσε ο ιατροδικαστής, εξηγώντας ότι το ψύχος που επικρατούσε στην περιοχή συνέβαλε στη διατήρησή της σε σχετικά καλή κατάσταση. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «για τα αίτια του θανάτου θα πρέπει να περιμένουμε τα υπόλοιπα στοιχεία».
Όσον αφορά τη διαδικασία των εξετάσεων, ανέφερε ότι «οι τοξικολογικές εξετάσεις θεωρώ ότι την επόμενη μία ή δύο βδομάδες θα είναι ολοκληρωμένες, ενώ οι ιστοπαθολογικές θέλουν γύρω στις 40 με 50 ημέρες από την αποστολή των δειγμάτων». «Σιγά – σιγά το κουβάρι θα ξετυλιχθεί από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και των ιστοπαθολογικών εξετάσεων», πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.
«Να διερευνηθούν όλα τα πιθανά σενάρια»
Σε ερώτηση για τις φαρμακευτικές ουσίες που φέρεται να βρέθηκαν στον οργανισμό του 39χρονου, διευκρίνισε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. «Δεν γίνεται να αποκλείσουμε κάτι προς το παρόν», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα πιθανά σενάρια πρέπει να διερευνηθούν.
«Δεν μπορούμε από ένα εύρημα της τοξικολογικής να έχουμε σαφή εικόνα για το τι συνέβη. Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι έχει προκαλέσει τον θάνατο», ανέφερε, εκτιμώντας ότι μόνο σε συνδυασμό με τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο μηχανισμός του θανάτου. «Θα έχουμε σίγουρες απαντήσεις για το αν είναι ανθρωποκτονία ή όχι», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τον χρόνο θανάτου, επιβεβαίωσε ότι «ο 39χρονος είχε καταλήξει περίπου δύο 24ωρα μετά την εξαφάνισή του.
Σχετικά με τον ιατρικό φάκελο του θανόντος, ο κ. Γαλεντέρης υπογράμμισε ότι η μελέτη του είναι προαπαιτούμενο για την ιατροδικαστική έρευνα. «Δεν γίνεται να μελετάμε τέτοιους θανάτους και να μην έχουμε στα χέρια μας ιατρικούς φακέλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν έπρεπε να γίνει δεκτή η παραίτηση της Λεοντάρη»
Τέλος, σχολιάζοντας την παραίτηση της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνης Λεονταρή, από την υπόθεση, ο κ. Γαλεντέρης δήλωσε πως ένας ιατροδικαστής δεν πρέπει να επηρεάζεται από εξωτερικές πιέσεις ή επιθέσεις, ακόμα και αν προέρχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν έπρεπε να γίνει δεκτή η παραίτησή της, καθώς είχε λάβει μέρος στη διερεύνηση της υπόθεσης. Θα περίμενα να ανακληθεί αυτή η παραίτηση και να συνεχίσει κανονικά τη διερεύνηση, γιατί έχει σημασία η άποψή της», κατέληξε ο ιατροδικαστής.