Σε ισχύ βρίσκεται το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς το έντονο κύμα ψύχους που φέρνει η κακοκαιρία Coral θα συνεχίσει να επηρεάζει μέχρι και τη Δευτέρα τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα θα επικρατούν τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7, στα νότια 8 μποφόρ και θα σημειώνονται κατά τόπους χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς, στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Πιο αναλυτικά:
Θερμοκρασίες
Σήμερα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου:
- Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου από -5 έως 4 με 6 βαθμούς Κελσίου.
- Στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από -3 έως 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.
Αύριο, Κυριακή 22 Φεβρουαρίου:
- Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου από -4 έως 5 με 7 βαθμούς Κελσίου.
- Στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από -1 έως 9 με 11 βαθμούς Κελσίου.
Χιονοπτώσεις
Σήμερα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου:
- Στη Μακεδονία (κυρίως στην κεντρική), τη Θεσσαλία, στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά, τα ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
- Στην Κρήτη στα ορεινά, τα ημιορεινά και πιθανώς τοπικά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
- Στις κεντρικές και βόρειες Κυκλάδες πρόσκαιρα κατά τόπους στα ορεινά.
Αύριο, Κυριακή 22 Φεβρουαρίου:
- Στη Μακεδονία (κυρίως στην κεντρική) και πρόσκαιρα στη Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια, στα ορεινά, τα ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
- Στην Κρήτη στα ορεινά και τα ημιορεινά.
Αναλυτική πρόγνωση
Στην ανατολική και βόρεια χώρα (πλην Θράκης και Δωδεκανήσων) και την Κρήτη, νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια και στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στα ορεινά, τα ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και στα ορεινά των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων. Τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 4 με 6 βαθμούς, στα κεντρικά, τα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια από -3 έως 6 με 8. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 9 με 11 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά έως 13 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά.
Στην Αττική, θα εκδηλωθούν νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός έως την Τετάρτη
Αύριο Σάββατο, στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Στο νότιο Ιόνιο (κυρίως περιοχή Ζακύνθου) και τη δυτική Πελοπόννησο αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από νωρίς το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, τα ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας (κυρίως της κεντρικής), πρόσκαιρα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Εύβοιας και στα ορεινά και τα ημιορεινά της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και τοπικά στα νότια 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 5 με 7 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια από -1 έως 9 με 11 και στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 12 με 13 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά.
Τη Δευτέρα, στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την ανατολική Κρήτη λίγες νεφώσεις που από αργά το απόγευμα θα αυξηθούν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά, ενώ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στα ανατολικά. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά.
Την Τρίτη, στο Ιόνιο, τη δυτική, κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα και βαθμιαία στις Κυκλάδες, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι πρόσκαιρα το απόγευμα στο Ιόνιο σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα και ως προς τις μέγιστες και ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.
Την Τετάρτη, Στις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν, στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 5 και, στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή:
- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)