Breaking news

ΕΦΕΤ: 7 συμβουλές για να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη
A

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, την Τσικνοπέμπτη, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δίνει επτά οδηγίες - συμβουλές, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστα και απρόοπτα περιστατικά την ημέρα που καταναλώνονται κατεξοχήν κρεατικά, μιας και είναι μια ημέρα αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο ψήσιμο κρέατος.

Πρόκειται για συμβουλές που αφορούν κατεξοχήν το ψήσιμο των κρεάτων.

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

Για να απολαύσουμε την Τσικνοπέμπτη με ασφάλεια ακολουθούμε τις παρακάτω οδηγίες του ΕΦΕΤ:

  • Αποψύχουμε καλά τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα ψήσουμε
  • Βεβαιωνόμαστε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο
  • Γυρίζουμε το τρόφιμο συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα
  • Βεβαιωνόμαστε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του
  • Καμένο δεν σημαίνει καλοψημένο
  • Ακόμη κι αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα.
  • Γι’ αυτό ψήνουμε, πάντα, ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.

Τα παραδοσιακά έθιμα της Τσικνοπέμοτης σε όλη την Ελλάδα

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με έθιμα που διατηρούνται εδώ και αιώνες.

  • Κέρκυρα – Τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια: Στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην περιοχή «Κουκουνάρα» για να συμμετάσχουν στα Πετεγολέτσια – ένα είδος δημόσιου κουτσομπολιού που διαδραματίζεται σε πλατείες και δρόμους.
  • Πάτρα – Η Γιαννούλα η Κουλουρού: Στην Πάτρα, η Γιαννούλα η Κουλουρού, μια θρυλική φιγούρα της πόλης, πρωταγωνιστεί σε ένα χιουμοριστικό έθιμο. Η ίδια πιστεύει λανθασμένα ότι ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι ερωτευμένος μαζί της και ότι θα έρθει να την παντρευτεί. Ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών κατευθύνεται στο λιμάνι, προκαλώντας γέλιο και κέφι.
  • Σέρρες – Οι φωτιές της Τσικνοπέμπτης: Στις Σέρρες, οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και ψήνουν το κρέας πριν πηδήξουν πάνω από τις φλόγες, ενώ κάποιος με χιούμορ αναλαμβάνει να κάνει τα «προξενιά» μεταξύ των παρευρισκομένων.
  • Κομοτηνή – Τα δώρα των αρραβωνιασμένων: Στην Κομοτηνή, οι οικογένειες καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την Κυριακή της Απόκρεω. Παράλληλα, τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα: ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα (κούρκο), ενώ εκείνη τού προσφέρει μπακλαβά και μια γεμιστή κότα. Το έθιμο αυτό επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση «ο έρωτας περνάει από το στομάχι».
  • Ηράκλειο Κρήτης – Οι μεταμφιεσμένοι στους δρόμους: Στο Ηράκλειο, μικροί και μεγάλοι φορούν αποκριάτικες στολές, βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδούν και χορεύουν, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα γεμάτη κέφι.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις