Αντέδρασαν οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών με το νέο πόρισμα των δυο πραγματογνωμόνων που αναφέρει πως το βίντεο που εμφανίστηκε ξαφνικά, δύο χρόνια μετά την τραγωδία, δείχνει όντως την εμπορική αμαξοστοιχία. Οι δικηγόροι των συγγενών αναφέρουν πως δεν ενημερώθηκαν ούτε έλαβαν τα βίντεο για να τα εξετάσουν και δικοί τους πραγματογνώμονες.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι το πόρισμα δεν πιστοποιεί ότι το βίντεο είναι γνήσιο.
Αυτό θα φανεί από την περαιτέρω έρευνα που θα πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, στην οποία θα αποσταλεί το υλικό τα προσεχή 24ωρα, ενώ τα βίντεο θα εξεταστούν και από τους πραγματογνώμονες των οικογενειών.
Στο πόρισμά τους, που αριθμεί 29 σελίδες, οι πραγματογνώμονες καταλήγουν, ότι το εμπορικό τρένο δεν έφερε άλλα φορτία πλην των δηλωμένων, γεγονός που επιχειρεί να αλλάξει την μέχρι σήμερα εικόνα για την ύπαρξη δεξαμενής με εύφλεκτα υλικά.
Την ίδια ώρα, η Μαρία Καρυστιανού και ο Σωτήρης Μήτσκας κατέθεσαν χτες το πρωί μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του εφέτη ανακριτή υποστηρίζοντας ότι δεν συμπεριέλαβε στην δικογραφία 649.000 αρχεία ήχου και εικόνας από τις πρώτες δύο ημέρες του δυστυχήματος.
«649.000 αρχεία των πρώτων ημερών δεν υπάρχουν στην δικογραφία. Όταν μίλησα γι’ αυτά αντί να γίνει σεισμός στον Άρειο Πάγο, δεν κουνήθηκε φύλλο», αναφέρει η Μαρία Καρυστιανού.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση των πραγματογνωμόνων
Το πόρισμα από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε το προσχέδιο του πορίσματος, που προέκυψε από τη διερεύνηση του δυστυχήματος υπό τον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).
Όπως ανέφερε τότε η εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο οποίο απευθύνθηκε η επιτροπή, το μέγεθος της δεύτερης έκρηξης υποδεικνύει την ύπαρξη κάποιου καυσίμου. Έως την ολοκλήρωση του τελικού κειμένου αναμένεται να τεκμηριωθεί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Κ», η εκτίμηση για ύπαρξη 3,5-4 τόνων, πιθανότατα αρωματικών υδρογονανθράκων, στο τρίτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, τμήματα του οποίου δημοσίευσαν η «Real News», η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η «Καθημερινή», κανένα από τα εμπλεκόμενα ερευνητικά κέντρα –τα Πανεπιστήμια της Πίζας και της Γάνδης ή το Σουηδικό Ινστιτούτο– σύμφωνα με το προσχέδιο, δεν έχουν αποφανθεί οριστικά για το είδος του φορτίου που οδήγησε στην έκρηξη.
Το πόρισμα προσθέτει, μάλιστα, η εφημερίδα πως η μικρή διαρροή από έλαια σιλικόνης, στα δύο πρώτα βαγόνια του εμπορικού συρμού, τα οποία περιείχαν οι μετασχηματιστές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ικανά για την πρόκληση της έκρηξης. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι μετασχηματιστές δεν έχουν υποστεί παρά ελάχιστες ρωγμές.
Ωστόσο, στο προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με την «Κ», υποστηρίζεται πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την ύπαρξη δεξαμενής χωρητικότητας δεκάδων τόνων ή την ύπαρξη κρυφού βαγονιού στην εμπορική αμαξοστοιχία.
Όμως, φαίνεται πως μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού πορίσματος θα τεκμηριωθεί η εκτίμηση για ύπαρξη ποσότητας 3,5-4 τόνων, πιθανότατα αρωματικών υδρογονανθράκων, στο τρίτο βαγόνι της εμπορικής, το οποίο και ανεφλέγη μετά τη σύγκρουση.