Breaking news

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι
A

Ξεχασμένοι από την Πολιτεία παραμένουν οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου 3,5 χρόνια μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2021.

Την ώρα που η Σαντορίνη και η Αμοργός εξακολουθούν να σείονται από τις συνεχείς δονήσεις με το άγχος και την αγωνία να κορυφώνονται, περίπου 500 κάτοικοι του δήμου Μινώα Πεδιάδας εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερς, ενώ πολλοί άλλοι συντοπίτες τους έχουν αναγκαστεί να επανακατοικήσουν σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και χρήζουν επισκευών, στις οποίες αδυνατούν να προχωρήσουν.

Μέχρι σήμερα ούτε ένα σπίτι δεν κατέστη δυνατό να ανακατασκευαστεί μέσω της κρατικής αρωγής, ενώ όσα έχουν προχωρήσει έγιναν με δαπάνες των ιδιοκτητών τους: «Συνολικά κατατέθηκαν 3.500 φάκελοι αποκατάστασης, εκδόθηκαν 240 άδειες, αλλά μέχρι σήμερα προχώρησαν μόνο εκείνες που μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν από τους ίδιους τους σεισμόπληκτους», επισημαίνει ο Κώστας Γκαντάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα».

Μόνο άρνηση από τις τράπεζες

Την ίδια στιγμή, όπως πολλές φορές έχει αναδείξει το «Εθνος» με ρεπορτάζ του, οι κάτοικοι εξακολουθούν να εισπράττουν την άρνηση των τραπεζών να τους χορηγήσουν άτοκα δάνεια παρόλο που η Πολιτεία είχε εξασφαλίσει το ποσό των 25 εκατ. ευρώ για να τα χρηματοδοτήσει.

Αντίστοιχους αργούς ρυθμούς εμφανίζουν και οι κατεδαφίσεις των κατεστραμμένων κτιρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου, από τα συνολικά 500 κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί μόνο για 150 και αυτήν την περίοδο αναμένεται να προχωρήσει για άλλα 80.

Απογοητευμένοι από την κατάσταση του τόπου τους που παραμένει σχεδόν στάσιμη από την ημέρα του σεισμού, οι κάτοικοι κατάρτισαν μία πρόταση για την υλοποίηση ενός στοχευμένου προγράμματος χρηματοδότησης μελετών αποκατάστασης και ενίσχυσης της σεισμικής ασφάλειας των κτιρίων, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Γκαντάτσιος, από την εμπειρία τους αντιλήφθηκαν πως το μεγάλο κενό στη διαδικασία αποκατάστασης είναι το σημαντικό κόστος των μελετών και των αμοιβών των μηχανικών, το οποίο δεν καλύπτεται από την κρατική στεγαστική συνδρομή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί σεισμόπληκτοι πολίτες να αδυνατούν να προχωρήσουν τις αναγκαίες εργασίες για την αποκατάσταση των κατοικιών, των επιχειρήσεων και των κοινωφελών κτιρίων.

Η πρόταση «Υποστηρίζω Αρκαλοχώρι+»

Ο Σύλλογος ονόμασε την πρότασή του «Υποστηρίζω Αρκαλοχώρι+» και ελπίζει πως θα εισακουστεί από τα υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα οποία την απέστειλε.

Η ενίσχυση βασίζεται σε voucher το οποίο θα διατίθεται στους δικαιούχους για να καλύψουν:

  • Τη σύσταση φακέλου αποκατάστασης και την έκδοση αδειών που αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε επισκευή.
  • Τις μελέτες στατικής επάρκειας για τα σεισμόπληκτα κτίρια.
  • Τον προληπτικό πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για όλα τα κτίρια.

Το πρόγραμμα δε θα χρηματοδοτεί κατασκευαστικές εργασίες, ούτε θα αποτελεί αποζημίωση. Στόχος του είναι να βοηθά τους σεισμόπληκτους να καλύψουν τα έξοδα των απαιτούμενων μελετών/φακέλων και αδειών χωρίς τις οποίες καμία αποκατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει. Στην επιστολή τους μάλιστα προς τα συναρμόδια υπουργεία πως αντίστοιχη στόχευση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχει δοθεί σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο Σύλλογος προτείνει για τις περιπτώσεις κτιρίων που απαιτούν σύσταση φακέλου αποκατάστασης το ύψος του κουπονιού να ανέρχεται σε 2.000 ευρώ, ενώ για το σύνολο του κτιριακού δυναμικού και τον προσεισμικό έλεγχο το ύψος του να ανέρχεται στα 300 ευρώ. Σε περιπτώσεις που απαιτείται τεκμηριωμένα στατική μελέτη προτείνεται να χορηγείται κουπόνι 2.500 ευρώ και σε περιπτώσεις κτιρίων δημόσιας χρήσης voucher 5.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν βρίσκει πεδίο εφαρμογής μόνο στο Αρκαλοχώρι, αλλά θα μπορούσε να δώσει λύση και σε περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο με την Σαντορίνη προκειμένου να προληφθούν σοβαρές ζημιές μέσω του προσεισμικού ελέγχου.

Εκτός των υπουργείων, ο Σύλλογος έχει αποστείλει την πρότασή του και στον ΟΑΣΠ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για ενημέρωση και αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr

Άγιος Βαλεντίνος: Ιστορίες αγάπης που «μιλούν» στην καρδιά και περιγράφουν τον έρωτα με τον δικό τους τρόπο

Οι «άγνωστοι Χ» στην εξίσωση της κυβέρνησης: Τα δύσκολα θέματα που ζητούν λύση

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις