Αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, διεκδικώντας δίκαια αιτήματα επιβίωσης, αναμένουν την συνάντηση με τους υπουργούς που ζητούσαν, η οποία και ορίστηκε.
Ειδικότερα, η συνάντηση ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη 13:00 το μεσημέρι.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν υπουργοί και υφυπουργοί από τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης.
«Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα για συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής των μπλόκων», αναφέρει σε σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τονίζοντας ότι θα αναζητηθούν λύσεις στα σύνθετα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται με τα τρακτέρ τους, εδώ και τρεις εβδομάδες, στα πάνω από 25 μπλόκα που έχουν στηθεί σε κομβικά σημεία και εθνικές οδούς της χώρας.
Για τους ίδιους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας, αιτήματα αιχμής, τα οποία θα θέσουν και στο τραπέζι του διαλόγου με το κυβερνητικό κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων, είναι:
- η μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο και φθηνό αγροτικό ρεύμα),
- η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος είτε από τις μειωμένες παραγωγές είτε από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων,
- στο 100% οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές.
Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα
Σημειώνεται πως συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους μιας και τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμους, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, σε συγκεντρώσεις και μηχανοκίνητες πορείες, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Αιτήματα που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στην ύπαιθρο, να συνεχίσουν να παράγουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι με τις οικογένειές τους.
Σημείο αναφοράς και φέτος αποτελεί η Θεσσαλία, με τους εκπροσώπους των μπλόκων να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την πάλη και τον αγώνα τους μέχρι τα αιτήματά τους να δικαιωθούν.
Μάλιστα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της πανελλαδικής συνάντησης, καθημερινά προχωρούν σε τρίωρους αποκλεισμούς δρόμων και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα συσσωρευμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Χθες, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, οι αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης στη Λάρισα προχώρησαν στο κλείσιμο της ΠΑΘΕ, ενώ οι αγρότες του μπλόκου Ε65 στην Καρδίτσα στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.
Οι αγρότες της Μαγνησίας και των Τρικάλων, παραμένουν δυναμικά στο μπλόκο Ριζόμυλου και στο μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου, αντίστοιχα, προχωρώντας σε ανάλογες κινητοποιήσεις.
Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο, όπου οι αγρότες παραμένουν για σχεδόν ένα μήνα στο μπλόκο Καστανιών μέχρι και την Κρήτη.
Ισχυρά παραμένουν και τα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα, στην Ήπειρο, στην Στερεά, στην Πελοπόννησο, με τους αγρότες να καλούν όλους να βρεθούν στο πλευρό τους.
Τι διεκδικούν
Τα αιτήματα των αγροτών τείνουν τα τελευταία χρόνια να γίνουν διαχρονικά, καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονται χρόνο με το χρόνο και επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.
«Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και να εκτρέφουμε τα ζώα μας» αναφέρουν στις σχετικές ανακοινώσεις οι εκπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Τονίζουν ακόμη ότι:
«Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να νιώσει η κυβέρνηση την πίεση μας, με τα τρακτέρ μας, στο μπλόκο και τις άλλες μορφές αγώνα.
Να απαντήσουμε οργανωμένα και συντονισμένα στην πολιτική που μας έχει φέρει στα όρια της επιβίωσης. Που μας αφήνει απροστάτευτους εμάς και όλο τον λαό απέναντι σε κάθε καταστροφή να τρέχουμε να σωθούμε. Δεν είναι λογικό σήμερα, με τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να πνιγόμαστε το χειμώνα και να μην έχουμε νερό το καλοκαίρι.
Εμείς μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους παράγουμε όλον τον πλούτο και μας αξίζει εν έτη 2025 να ζούμε μια καλύτερη ζωή σε μία καλύτερη κοινωνία για εμάς και τα παιδιά μας. Γι’ αυτό τους καλούμε να είναι όλοι εκεί, από την πρώτη ημέρα, οι φορείς και τα σωματεία, οι δήμοι και η περιφέρεια, για να δούμε και ποιοι είναι μαζί μας στον αγώνα».
Όπως αναλυτικά αναφέρουν, βγαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν:
- Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών.
- Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
- Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση λιπασμάτων, αγροτοεφοδίων και ζωοτροφών.
- Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα για την επιβίωσή τους και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
- Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες.
- Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
- Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων.
- Κατάργηση των ΚΥΔ – Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες με προσλήψεις.
- Μέτρα για τον έλεγχο των “ελληνοποιήσεων” – στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών.
- Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων.