Breaking news

ΣτΕ: Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια η τιμολόγηση του νερού
A

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδικάστηκε σήμερα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, το θέμα της τιμολόγησης του νερού, έπειτα από σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει έξι ομοσπονδίες, σωματεία (συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ), συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς, καθώς και 20 κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα της τιμολόγησης του νερού συζητήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με τους προσφεύγοντες να υποστηρίζουν πως είναι αντισυνταγματική η κοστολόγηση του δημόσιου αγαθού.

Η Ολομέλεια, με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα, θα εξετάσει τα επιχειρήματα των προσφευγόντων. Αυτοί ζητούν την ακύρωση της απόφασης (ΚΥΑ) της 26ης Σεπτεμβρίου 2024, η οποία καθορίζει τους γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος, καθώς και τη μέθοδο ανάκτησης του κόστους για τις διάφορες χρήσεις του νερού. Οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι η απόφαση αυτή είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

«Στόχος η αύξηση των εσόδων των παρόχων μέσω της αύξησης των τιμολογίων κατανάλωσης», αναφέρουν οι προσφεύγοντες

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σωματεία, ομοσπονδίες και καταναλωτές υποστήριξαν πως η τιμολόγηση στόχο έχει την αύξηση των εσόδων των παρόχων μέσω της αύξησης των τιμολογίων κατανάλωσης και τη μετακύληση του κόστους των δαπανών στον καταναλωτή.

Ακόμη, με την επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση αποδυναμώνεται ο δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με αποτέλεσμα «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».

Τέλος, οι προσφεύγοντες που ζητούν την ακύρωση της ΚΥΑ επανέλαβαν και την ύπαρξη σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το 2022 με το οποίο ακυρώθηκε η τότε ΚΥΑ, που κατά τα σωματεία είχε παρόμοιο περιεχόμενο με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Σημειώνεται πως έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις αρμόδιες για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, μέσω συνδικαλιστικών οργανώσεων, με συνθήματα όπως «να μη γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό».

Η απάντηση της ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή οδηγία και ο τρόπος που αυτή εφαρμόστηκε στην Ελλάδα είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η βιομηχανική χρήση και η αγροτική χρήση νερού είναι οι πλέον επιβαρυντικές για το περιβάλλον και χρεώνονται πολύ περισσότερο επι τη βάσει της αρχής ο «ρυπαίνων πληρώνει».

Επίσης, διευκρινίστηκε από την ΕΥΔΑΠ ότι θα γίνεται σταδιακά ανάκτηση του κόστους που μπορεί στο μέλλον να φτάσει και στο επίπεδο πλήρους ανάκτησης υπό προϋποθέσεις, σε ορισμένες λεκάνες απορροής ποταμών. Η πλήρης ανάκτηση του κόστους ουδόλως απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή Οδηγία.

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει αποκτήσει ορισμένες αρμοδιότητες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταργήθηκαν αρμοδιότητες δήμων, περιφερειών, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως πρόσθεσε η ΕΥΔΑΠ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι παρέμβαση υπέρ της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης έχουν κάνει η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΡΑΑΕΥ, οι οποίες παραστάθηκαν στο ΣτΕ.

Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις