Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έχουν πλήξει τις Κυκλάδες συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, με δύο σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ να σημειώνονται το πρωί μέσα σε 5 λεπτά, με 10 σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ να καταγράφονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σημειώνεται ότι η επιστημονική κοινότητα εξετάζει όλα τα σενάρια και είναι συνεχείς οι συσκέψεις προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα καθώς το γεωδυναμικό φαινόμενο είναι έντονο.
«Σύμφωνα με πηγές από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί 440 σεισμοί στη Σαντορίνη κάτω των τριών και άνω των τριών Ρίχτερ και 73 άνω των 4 Ρίχτερ» ανέφερε ο Αλέξανδρος Μέμος επισημαίνοντας ότι οι ειδικοί αναμένουν τα δεδομένα από τους νέους σεισμογράφους.
Σημείωσε ότι: «Παραμένουν όλα τα σενάρια ανοικτά. Ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι μπορεί να βρισκόμαστε πιο κοντά στο σενάριο της σμηνοσειράς, που είναι ίσως και το καλό σενάριο, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να αποκλείσει τα υπόλοιπα ενδεχόμενα».
Ακυρώθηκαν τα πρωινά δρομολόγια από Σαντορίνη για Πειραιά λόγω ισχυρού αέρα
Οι σημερινές δυσμενείς καιρικές συνθήκες με θυελλώδεις ανέμους προκάλεσαν την ακύρωση των τριών πρωινών ακτοπλοϊκών δρομολογίων για τον Πειραιά, επιτείνοντας την αγωνία όλων όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη για ασφάλεια.
«Περιμένουμε ενημέρωση για το πότε θα μπορέσει να φύγει το πλοίο της γραμμής γιατί έχουμε πάρα πολύ δυνατό αέρα που φτάνει τα 9 μποφόρ» είπε η δημοσιογράφος Πέγκυ Μπρούσαλη στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.
Σημειώνεται ότι στο λιμάνι παραμένουν πολλοί ταξιδιώτες για να επιβιβαστούν στα έκτακτα δρομολόγια που έχουν δρομολογηθεί καθώς πολλές οικογένειες θέλουν να απομακρυνθούν ακολουθώντας το παράδειγμα χιλιάδων άλλων που το έπραξαν αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς τις προηγούμενες ημέρες.
Απαγορευτικό απόπλου και στην Αμοργό
Η δημοσιογράφος Χριστίνα Μανιάτη βρίσκεται στην Αμοργό όπου φαίνεται να μετατοπίζεται η σεισμική δραστηριότητα.
«Με συνεχείς σεισμικές δονήσεις όλη τη νύχτα μέχρι και αυτή την ώρα, 3 με 4 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ» ανέφερε η δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι ο ισχυρός αέρας που φτάνει τα 7 μποφόρ κάνει αδύνατο τον απόπλου του «Σκοπελίτη» που εξυπηρετεί να νησιά των Κυκλάδων.
«Υπάρχει ανησυχία και των γηραιότερων κατοίκων να μην ξυπνήσει το ρήγμα το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στο νησί από το οποίο είχε ενεργοποιήσει, από το οποίο είχε ενεργοποιηθεί και η μανία του ηφαιστείου Κολούμπο», πρόσθεσε.
Ακόμη, ιδιώτες μηχανικοί έχουν επιστρατευθεί για να ελέγξουν κτήρια που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει και η συνεδρίαση της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών.
Κλειστά τα σχολεία στην Αμοργό
«Τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή» ανέφερε προσθέτοντας ότι ο Δήμος έχει ζητήσει από τους ψαράδες να δέσουν στα λιμάνια του νησιού τα καΐκια τους.
«Χθες είχαμε τον μεγαλύτερο σεισμό μέχρι στιγμής στην Αμοργό, το μεσημέρι, που άγγιξε τους 5 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο», σημείωσε.
Έκλεισε η Κόκκινη Παραλία στη Σαντορίνη μετά από κατολίσθηση
Κατολίσθηση προκλήθηκε στην Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης έπειτα από τους σεισμούς που προκλήθηκαν. Συγκεκριμένα, ογκώδεις βράχοι έπεσαν στο σημείο όπου το μονοπάτι οδηγούσε έως την Κόκκινη Παραλία, με αποτέλεσμα η πρόσβαση δια ξηράς να έχει αποκλειστεί.
Η Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, καθώς θεωρείται αξιοθέατο ιδιαίτερης φύσης. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από τα Φηρά.
Σημειώνεται ότι, τα τελευταία 24ωρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η σεισμική διέγερση των ρηγμάτων μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, κατολισθήσεις σημειώνονται συχνά σε πολλά σημεία του νησιού.
Λέκκας: «Υπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ»
«Yπαρκτό το σενάριο για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί.
«Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να ξαναγεμίσει ενέργεια. Έχουν περάσει μόλις 70 χρόνια από τον προηγούμενο σεισμό, συνεπώς αποκλείεται να ενεργοποιηθεί».
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Όπως ανέφερε, «βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες».
Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πώς λειτουργεί η φύση και κυρίως πως λειτουργεί κάτω από τη θάλασσα που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή.
«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.