Όλο και περισσότεροι αποχωρούν αυτές τις μέρες από το νησί της Σαντορίνης εξαιτίας των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων, που έχουν «σκορπίσει» την αγωνία και το φόβο σε χιλιάδες κατοίκους.
Ειδικότερα, συνεχίζονται και σήμερα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, οι αναχωρήσεις κατοίκων της Σαντορίνης από το νησί, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για τέταρτη ημέρα, με τους σεισμούς να είναι άνω των 4 Ρίχτερ, γεγονός που τους κάνει αρκετά αισθητούς και έντονους.
Η κλιμάκωση των σεισμικών δονήσεων είναι έντονη, υποστηρίζουν οι κάτοικοι του νησιού που μη μπορώντας να συνεχίσουν να ζουν, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, με τον φόβο να συμβεί κάποιος ισχυρός σεισμός και να εγκλωβιστούν, αποχωρούν με όποιον τρόπο μπορούν.
Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, με τους κατοίκους που αφήνουν πίσω τις περιουσίες τους να εκφράζουν την ανησυχία τους για το φαινόμενο.
Μέχρι στιγμής, σημειώνεται ότι 6.000 κάτοικοι έχουν αναχωρήσει τις τελευταίες ημέρες από το νησί. Σήμερα συγκεκριμένα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δυο πτήσεις από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, ενώ αναμένεται κατά την διάρκεια της ημέρας να αναχωρήσουν 13 ακόμα πτήσεις.
Νωρίτερα το πρωί, από τοι λιμάνι της Σαντορίνης, έφυγε το δεύτερο από τα τέσσερα που είναι προγραμματισμένο να φύγουν σήμερα.
Διπλάσιες οι τιμές στα ακτοπλοϊκά
Στο λιμάνι της Σαντορίνης οι ουρές κόσμου είναι ατελείωτες, με τα εισιτήρια να είναι δυσεύρετα και οι τιμές τους διπλάσιες, γεγονός που επιβεβαιώνει το φαινόμενο αισχροκέρδειας για το οποίο γινόταν λόγος τις προηγούμενες ημέρες.
Υπολογίζεται πως η τιμή του εισιτηρίου μπορεί να φτάνει τα 200 - 250 ευρώ, με μια οικογένεια να καλείται να πληρώσει ένα μηνιάτικο για να μπορεί να ταξιδέψει.
Δείτε σχετικό βίντεο:
Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά σήμερα υποθαλάσσιους σεισμογράφους
Διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν:
- επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ,
- καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού,
εγκαθιστά σήμερα τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη, μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου.
Σημειώνεται ότι η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.
Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.
Η επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της αποστολής είχε γίνει ήδη στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμικών γεγονότων στο παρελθόν. Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.
«Η ερευνητική αποστολή ήταν προγραμματισμένη να γίνει, ωστόσο οι επιστήμονες που δουλεύουμε στην περιοχή είμαστε παρόντες και αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σεισμική δραστηριότητα για να ενημερώνουμε τις Αρχές και τους κατοίκους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Νομικού.
Οι σεισμογράφοι αυτοί θα παραμείνουν στον υποθαλάσσιο χώρο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για να αναλυθούν τα δεδομένα. Η έρευνα θα επαναληφθεί για όσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα.
«Ο στόχος μας με αυτές τις μετρήσεις είναι να συλλέξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για τη μικροσεισμικότητα της περιοχής, τα οποία θα συνδυαστούν με τους χερσαίους σεισμογράφους, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ανάλυση των σεισμών», τονίζει η κυρία Νομικού.
Από τις 27 Ιανουαρίου και μετά οι σεισμοί που σημειώνονται εντοπίζονται στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σε μια περιοχή η οποία γειτνιάζει με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου.
Όπως υπογραμμίζει η κ. Νομικού, «κατά την κρίση του 2011-2012, η σεισμική δραστηριότητα που είχαμε μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης για 14 μήνες, δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα δίπλα σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο μπορεί να εξασθενήσει χωρίς να οδηγηθεί σε μία υποθαλάσσια έκρηξη. Ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου με την τοποθέτηση ειδικών οργάνων που να μετρούν τις αλλαγές της χημικής σύστασης των αερίων και υγρών που εκλύονται από τις υδροθερμικές καμινάδες στα 500 μέτρα βάθος».