Παναττική στάση εργασίας κήρυξε η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) για τους δημοσίους υπαλλήλους σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, με βασικό αίτημα την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει από τις 12:00 μέχρι και την λήξη του ωραρίου. Αργότερα, στις 12:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ και οι προσδοκίες των εργαζομένων
Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η επαναφορά των δώρων είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της μισθολογικής ισότητας και της οικονομικής δικαιοσύνης. Τα βασικά της επιχειρήματα περιλαμβάνουν:
- Οικονομική ανάπτυξη: Η σταθερή πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρέχει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών.
- Αποκατάσταση κοινωνικών δικαιωμάτων: Η επαναφορά των δώρων αποτελεί ηθική και θεσμική υποχρέωση της Πολιτείας προς τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα.
Αναδρομικά και συνταξιούχοι: Ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο
Το ζήτημα των δώρων συνδέεται και με τις εκκρεμότητες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση για μειώσεις επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν την περίοδο 2015-2016. Η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια:
- Αποζημίωση μόνο για όσους έχουν ασκήσει αγωγές: 370.000 δικαιούχοι.
- Εφάπαξ ποσά σε όλους: Καταβολή 600-800 ευρώ και στους 800.000 συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία και τους πολίτες;
- Αύξηση κατανάλωσης: Η επιστροφή των δώρων θα ενισχύσει τη ζήτηση, δίνοντας ώθηση στην οικονομία.
- Κοινωνική δικαιοσύνη: Η αποκατάσταση μισθολογικών περικοπών ενισχύει την κοινωνική συνοχή.