Νέο μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, της Αμοργού, της Ίου και της Ανάφης, λόγω των δεκάδων σεισμών που καταγράφονται στις Κυκλάδες.
«Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας και Ανάφης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα», επισημαίνεται στο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.
Μάλιστα, ο πιο πρόσφατος σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε στις 13:16 μ.μ. στην Ανάφη, μεγέθους 3,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της Σαντορίνης υπό τον κίνδυνο κατολισθήσεων και ενώ η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, απαγορεύοντας την πρόσβαση πολιτών στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.
Δεν συμφωνούν οι σεισμολόγοι
Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι διαφωνούν ως προς την πιθανότητα να υπάρξει έκρηξη του ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος που βρίσκεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντσιεσμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας ξεκαθάρισε πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται έξω από την καλδέρα της Σαντορίνης, μακριά από το Κολούμπο, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Αναφορικά με τους μετασεισμούς που σημειώνονται μέχρι στιγμής και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να γίνει πρόγνωση παρά μόνο κάποιες εκτιμήσεις» σημειώνοντας πως «μπορεί να υπάρξει και ένας σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ, μικρή πιθανότητα το να εκδηλωθεί σεισμός των 5,5 Ρίχτερ, ενώ σε καμία περίπτωση και με μηδενικές πιθανότητες δεν θα γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ».
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, διαφοροποιήθηκε λέγοντας πως υπάρχει η πιθανότητα να δούμε μικρή έκρηξη του ηφαιστείου. «Κατά πάσα πιθανότητα, αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική. Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922», σημείωσε.