Σε μόνιμη έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι το νοσοκομείο Σαντορίνης το οποίο σήμερα βρίσκεται σε επιφυλακή εξαιτίας των συνεχών σεισμικών δονήσεων στο νησί.
Ο φόβος των κατοίκων εντείνεται όσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός, γι’ αυτό και έχουν τεθεί σε συναγερμό όλες οι αρμόδιες αρχές όπως η ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ και η πυροσβεστική.
Την ίδια ώρα όμως ο βασικότερος πυλώνας για μια ισχυρή σεισμική δόνηση το νοσοκομείο της Σαντορίνης, παραμένει διαχρονικά χωρίς ιατρικό προσωπικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κάνουν έκκληση να ενισχυθεί άμεσα η νοσηλευτική μονάδα ώστε αν προκύψει τελικώς πράγματι ένας ισχυρός σεισμός, να μπορεί να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες.
Το άδειο νοσοκομείο Σαντορίνης
Το νοσοκομείο Σαντορίνης διαχειρίζεται η ΑΕΜΥ η ανώνυμη εταιρεία του υπουργείου υγείας που έχει υπό την επίβλεψή της και άλλες νοσηλευτικές μονάδες όπως είναι η κλινική του Ολυμπιακού χωριού. Λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα και μπορεί να κάνει προσλήψεις χωρίς να περνάει η διαδικασία μέσα από το ΑΣΕΠ, ή για την περίπτωση των γιατρών μέσα από κρίσεις.
Πάρ’ αυτά η ΑΕΜΥ τα τελευταία χρόνια δεν έχει κατορθώσει να προσλάβει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι ιατρικές ανάγκες των νησιωτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί γιατροί μεταβαίνουν στο νησί, αναλαμβάνουν υπηρεσία αλλά λίγους μήνες μετά παραιτούνται εξαιτίας του τραγικού φόρτου εργασίας, αφού καλούνται να εφημερεύουν σχεδόν καθημερινά.
Ο μισθός του γιατρού που αναλαμβάνει στο νοσοκομείο της Σαντορίνης κυμαίνεται μεικτά στα 9.000€, αλλά οι ώρες εργασίας ξεπερνούν κατά πολύ τα νόμιμα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να εξαντλούνται και να αποχωρούν άρον άρον από τον νησιωτικό προορισμό.
Ταυτόχρονα η δυσκολία ανεύρεσης στέγης με ικανοποιητικό ενοίκιο αποτελεί άλλο ένα βασικό πρόβλημα για τη Σαντορίνη και γι αυτό δεν την προτιμούν γιατροί και νοσηλευτές για να εργαστούν.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, το νοσοκομείο είναι σήμερα χωρίς κανέναν παθολόγο, χωρίς κανέναν καρδιολόγο, χωρίς κανέναν μικροβιολόγο, χωρίς κανέναν παιδίατρο ενώ δυσκολίες υπάρχουν και σε όλες τις άλλες ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.
Για το λόγο αυτό απευθύνει έκκληση ώστε άμεσα το νοσοκομείο Σαντορίνης να ενισχυθεί με γιατρούς και λοιπό προσωπικό επαρκώς σε όλες τις ειδικότητες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε περίπτωση ανάγκης.
Πάντως δεν θεωρείται τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχει γιγαντωθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας στο νησί, αφού κάθε λίγο και λιγάκι ξεφυτρώνουν νέες ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα αλλά και ιατρεία, καθώς ο δημόσιος τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας σχεδόν δεν υφίσταται.
Άλλωστε ακόμη και η κάλυψη των Επειγόντων Περιστατικών στο δημόσιο Νοσοκομείο της Σαντορίνης γίνεται με μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από τα περιφερειακά ιατρεία. Κάτι που ενισχύσει την ανασφάλεια των κατοίκων οι οποίοι θέλοντας και μη, απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ή μετακινούνται στην Αθήνα για τις ιατρικές τους ανάγκες.
Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr
Αντώνης Κανάκης για την κακοποίηση του τρίχρονου Άγγελου: «Εύχομαι η κόλαση να είναι αληθινή»