Με τη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης «έπνιξε» τη μεγαλειώδη κινητοποίηση για το έγκλημα των Τεμπών στο Σύνταγμα η ΕΛΑΣ, ενώ μάλιστα ένα άτομο συνελήφθη έπειτα από επίθεση διαδηλωτών με μολότοφ προς τους άνδρες των ΜΑΤ.
Μάλιστα, τραυματίστηκε ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλου, ο οποίος ενώ έκανε τη δουλειά του, χτυπήθηκε από κρότου λάμψης στο κεφάλι, όπου και στη συνέχεια έσκασε, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες.
Πάνω από 30.000 άτομα στο Σύνταγμα - Από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών
Περισσότερα από 30.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή και τους γύρω δρόμους της πλατείας Συντάγματος, ενώνοντας τις φωνές τους σε ένα ηχηρό «όχι στη συγκάλυψη», ύστερα από το ηχητικό ντοκουμέντο που έδειξε πως εκ των 57 νεκρών της σιδηροδρομικής τραγωδίας, 30 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει, αν δεν ακολουθούσε η μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε εύφλεκτο υλικό που μεταφερόταν παράνομα από την εμπορική αμαξοστοιχία.
Η συγκίνηση και ο πόνος ξεχείλισε, με την Αθήνα να ζει ιστορικές στιγμές σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, με σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο» και επιτακτικό το αίτημα για Δικαιοσύνη.
Με το βλέμμα στραμμένο στη Βουλή, η λαοθάλασσα βροντοφώναζε «δολοφόνοι».
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν και οι ομιλίες από συγγενείς αλλά και επιβαίνοντες στην αμαξοστοιχία, ενώ ο κόσμος αποχώρησε, ύστερα από την αναίτια χρήση χημικών.
«Τρία λεπτά περίμεναν να πεθάνουν»
Στη συγκέντρωση το παρών έδωσαν οι οικογένειες των θυμάτων, καθώς προκάλεσαν ρίγος με τις δηλώσεις τους.
«Τρία λεπτά βασανιστικά αυτοί ήξεραν ότι θα πεθάνουν και περίμεναν να πεθάνουν. Ξέρετε πόσος χρόνος είναι τα 3 λεπτά όταν ξέρεις ότι θα πεθάνεις; Η μεγαλύτερη ύβρις έχει τελεστεί μπροστά μας και βλέπουμε το σχέδιό τους να περνάει ατιμώρητο. Νομίζουν ότι θα μείνει ατιμώρητο», είπε η Μαρία Καρυστιανού.
«Η κοινωνία παρακολούθησε την πιο μαφιόζικη επιχείρηση εξαφάνισης στοιχείων», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών.
Η Μαρία Καρυστιανού, τόνισε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να «δικαιωθεί κάθε ψύχη». «Όλοι μαζί θα βρούμε το χαμένο οξυγόνο» είπε και τόνισε ότι «θα τα καταφέρουμε».
Μία φωνή από Ελλάδα μέχρι εξωτερικό
Εκτός από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 100 πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού μαζικές κινητοποιήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν «χαστούκι» κατά της κυβέρνησης και της παραπλανητικής της ρητορικής περί «ανθρώπινου λάθους».
Δείτε εικόνες και βίντεο από τις συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού:
Λάρισα
Στη Λάρισα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες, ζητώντας να να χυθεί φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα θύματα των Τεμπών.
Η Λάρισα ξεχωρίζει από την άποψη ότι εκεί έγινε το δυστύχημα και εκεί γίνεται η δικαστική διερεύνηση. Εκεί πηγαίνουν οι συγγενείς συχνά και έτσι και εκείνοι με τον τρόπο τους ψάχνουν και προσπαθούν να βοηθήσουν στις έρευνες.
Θεσσαλονίκη
Πάτρα
Ναύπλιο
Βόλος
Σάμος
Αγρίνιο
Αγρίνιο#τεμπη_έγκλημα https://t.co/DkXK8R234W
— Yannis Bogiopoulos (@YBoyio) January 26, 2025
Λέσβος
Ηράκλειο
Χανιά
Τρίκαλα
Σέρρες
Ιωάννινα
Βέροια
Κέρκυρα
Άμστερνταμ