Υπάρχει ένα βολικό, τραγανό και πεντανόστιμο τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί για πρωινό, σνακ και επιδόρπιο. Τα τελευταία χρόνια, οι πωλήσεις του έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, χάρη στη φήμη του ως «τροφή διαίτης», η αλήθεια, όμως, είναι ότι συνοδεύεται από πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία.
«Συνήθως παρασκευάζεται με δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά μπορεί επίσης να περιέχει πολλά λίπη, ζάχαρη και θερμίδες», τονίζει η διατροφολόγος Lauren Harris-Pincus, συγγραφέας του The Protein-Packed Breakfast Club.
Σύμφωνα με το oloygeia.gr, λοιπόν, αναρωτιέστε αν πρέπει να εντάξετε το συγκεκριμένο τρόφιμο στο διατροφικό σας πρόγραμμα, καλό είναι να γνωρίζετε τα πολλά του πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά του.
Ποιο είναι το πεντανόστιμο τρόφιμο και ποια η διατροφική του αξία
Μιλάμε για τη γκρανόλα, ένα τραγανό μείγμα πολλών συστατικών. «Για να παρασκευαστεί η γκρανόλα, η βρώμη αναμιγνύεται με ένα γλυκαντικό όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, λάδι και ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά ή αποξηραμένη καρύδα», αναφέρει στο Eating Well η διατροφολόγος Kelly LeBlanc.
Στη συνέχεια, το μείγμα ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανό. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο δημητριακό ολικής αλέσεως, γεμάτο γεύση.
Η διατροφική αξία της γκρανόλα
Το μισό φλιτζάνι τυπική γκρανόλα (οι μάρκες ποικίλλουν) περιέχει:
- Θερμίδες: 202
- Πρωτεΐνη: 5 γρ
- Ολικό λίπος: 5,6 γρ
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,6 γρ
- Υδατάνθρακες: 35 γρ
- Φυτικές ίνες: 5 γρ
- Σάκχαρα: 10 γρ
- Νάτριο: 24 mg
- Σίδηρος: 1 γρ
- Μαγνήσιο: 58 mg
- Κάλιο: 232 mg
Τα οφέλη της γκρανόλα για την υγεία
- Καλύτερη υγεία της καρδιάς
- Λιγότερη πείνα
- Υγιέστερα βακτήρια του εντέρου
1. Καλύτερη υγεία της καρδιάς
Πολλές ποικιλίες γκρανόλα είναι υγιεινές για την καρδιά. «Η βρώμη που περιέχει η γκρανόλα είναι πλούσια σε β-γλυκάνη, μια διαλυτή ίνα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης», εξηγεί η Harris-Pincus. Η προσθήκη βρώμης στη διατροφή σας βελτιώνει την ολική και την «κακή»-LDL χοληστερόλη, τον δείκτη μάζας σώματος και την περίμετρο μέσης.
Μεταξύ διαφόρων στοιχείων, μια παλαιότερη έρευνα βρήκε ότι άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις που κατανάλωναν περίπου 42 γραμμάρια γκρανόλα καθημερινά μείωσαν τη συνολική και την LDL χοληστερόλη τους σε 6 εβδομάδες. Η βρώμη είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
2. Λιγότερη πείνα
Οι διαλυτές φυτικές ίνες της γκρανόλα επιβραδύνουν την πέψη, βοηθώντας στην πρόληψη της πείνας μεταξύ των γευμάτων. Μελέτες δείχνουν ότι η β-γλυκάνη της βρώμης μπορεί επίσης να ελέγξει την όρεξη ενισχύοντας τις ορμόνες κορεσμού χολοκυστοκινίνη και PYY.
3. Υγιέστερα βακτήρια του εντέρου
Σε μια μελέτη, όταν οι εθελοντές έτρωγαν 90 γραμμάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθημερινά για μόλις 3 ημέρες, ο αριθμός των βακτηρίων του εντέρου που ελέγχουν το σάκχαρο του αίματος αυξήθηκε.
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η γκρανόλα της μελέτης περιείχε 16 έως 22 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, περίπου διπλάσια από την ποσότητα του τυπικού προϊόντος που αγοράζετε από το κατάστημα.
Τι πρέπει να προσέχετε όταν καταναλώνετε γκρανόλα
Η γκρανόλα μπορεί να έχει ένα κρυμμένο μυστικό: πολλή ζάχαρη. Η ζάχαρη ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα, αλλά ορισμένες μάρκες έχουν περισσότερες από 1 κουταλιά της σούπας πρόσθετη ζάχαρη ανά μερίδα. Για να μάθετε σίγουρα, εξετάστε τη λίστα συστατικών για σάκχαρα όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι καστανό ρύζι ή μελάσα.
Επιπλέον, μπορεί να εκπλαγείτε με τις θερμίδες σε κάθε μερίδα. «Πρόκειται για μια πυκνή τροφή, επομένως οι θερμίδες της μπορούν να προστεθούν πιο γρήγορα από μια συγκρίσιμη ποσότητα δημητριακών», σημειώνει η LeBlanc. Εάν η αγαπημένη σας μάρκα περιέχει ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο, σοκολάτα ή καρύδα, οι θερμίδες μπορεί να είναι ακόμη περισσότερες.