Breaking news

Καφές και εστίαση
A

Εκτόξευση έχουν σημειώσει οι τιμές του καφέ τα τελευταία 50 χρόνια με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η αγορά ίσως χρειαστεί χρόνια, προκειμένου να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μερικές από τις βασικές αιτίες της θεαματικής αύξησης του καφέ οφείλονται στην ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και την εξάρτηση της παγκόσμιας προσφοράς από λίγες περιοχές παραγωγής.

Η ποικιλία arabica

Η ποικιλία arabica, η οποία αποτελεί περίπου το 60% με 70% της παγκόσμιας αγοράς καφέ, έχει σημειώσει τιμές με ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη οι τιμές για τα μελλοντικά συμβόλαια του καφέ arabica έφτασαν τα 348,35 σεντς ανά λίβρα, σημειώνοντας ρεκόρ από το 1977, χρονιά που ο κλάδος είχε υποστεί τεράστιες απώλειες λόγω σφοδρής χιονόπτωσης στη Βραζιλία. Παρά τις μικρές διορθώσεις, η τιμή του καφέ παραμένει αυξημένη κατά 70% από την αρχή του έτους.

Η Βραζιλία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Συγκεκριμένα φέτος το καλοκαίρι, η χώρα αντιμετώπισε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών, ενώ οι δυνατές βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο προκάλεσαν σοβαρές ανησυχίες για τη φετινή ανθοφορία των καλλιεργειών. Αυτές οι συνθήκες έχουν επιδεινώσει τη συνολική παραγωγή καφέ, δημιουργώντας φόβους ότι η κατάσταση θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να αποκατασταθεί.

Ο καφές arabica, ο οποίος είναι γνωστός για τη γλυκιά και απαλή του γεύση, χρησιμοποιείται ευρέως σε εσπρέσο και ροφήματα που παρασκευάζονται από επαγγελματίες barista. Αντίστοιχα, η ποικιλία robusta, που έχει πιο πικρή και δυνατή γεύση και χρησιμοποιείται συνήθως σε στιγμιαίους καφέδες, σημείωσε επίσης ρεκόρ τιμών τον Νοέμβριο. Η εκτίναξη των τιμών και στις δύο βασικές ποικιλίες καφέ εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον της αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η αύξηση της τιμής οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η παραγωγή καφέ περιορίζεται σε συγκεκριμένες τροπικές ζώνες. Οι κυριότεροι παραγωγοί, όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Αιθιοπία, παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου καφέ. Αυτή η γεωγραφική συγκέντρωση καθιστά την αγορά ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Βραζιλία και το Βιετνάμ, που μαζί καλύπτουν το 56% της παγκόσμιας παραγωγής, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις κλιματικές αλλαγές.

Επιπλέον, η ζήτηση για καφέ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης σε χώρες όπως η Κίνα. Ωστόσο, η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρυθμό της ζήτησης, δημιουργώντας μια ανισορροπία που εντείνει την πίεση στις τιμές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποκατάσταση της αγοράς καφέ θα απαιτήσει σημαντική αύξηση της παραγωγής και αναπλήρωση των παγκόσμιων αποθεμάτων. Όμως, όπως επισημαίνουν, αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί χρόνια, όχι μήνες, για να ολοκληρωθεί. Στο μεταξύ, οι καταναλωτές ενδέχεται να συνεχίσουν να βλέπουν αυξημένες τιμές για το αγαπημένο τους ρόφημα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις