Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2024, εξακολουθεί να ισχύει σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία Bora που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο το οποίο κινείται αργά ανατολικά, προκαλεί κακοκαιρία στη χώρα μας με βροχές και καταιγίδες που θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι και τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024. Παράλληλα θα επικρατούν πολύ ενισχυμένοι και τοπικά θυελλώδεις άνεμοι, ενώ στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης Μακεδονίας θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες:
- Στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Επισημαίνεται ότι έως το βράδυ της Κυριακής 1ης Δεκεμβρίου 2024, τα φαινόμενα στους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Μαγνησίας και Λάρισας θα είναι κατά διαστήματα ιδιαίτερα έντονα.
- Στις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.
- Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως το βράδυ της Κυριακής.
- Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες έως το πρωί της Κυριακής.
Επισημαίνεται πως σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 10 μποφόρ) έως σήμερα Κυριακή το απόγευμα.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως σήμερα Κυριακή αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά της ανατολικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Live η πορεία της κακοκαιρίας
Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο
Ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, προειδοποίησε για έντονα φαινόμενα:
- «Κόκκινο συναγερμό» για ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους έως 10 μποφόρ σε Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική) και Ανατολική Θεσσαλία.
- «Πορτοκαλί συναγερμό» για ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Αιτωλοακαρνανία, Νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησο, Κρήτη, Αττική και νησιά του Αιγαίου.
- Χιονοπτώσεις σε Δυτική Μακεδονία, με κρίσιμο υψόμετρο τα 700 μέτρα.
Ο κ. Ζιακόπουλος επεσήμανε ότι οι βόρειοι άνεμοι, γνωστοί στη Θεσσαλονίκη ως «Χορτιάτης», ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην περιοχή.