Αδιανόητο είναι το γεγονός ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας υπάρχουν στοιχεία γύρω από το έγκλημα που δεν έχουν... βρεθεί. Ο λόγος για το περιβόητο «χαμένο» βίντεο που δείχνει τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας πριν από τη σύγκρουση στα Τέμπη και το οποίο αγνοείται.
Για το οπτικό υλικό από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών μίλησαν ο δικηγόρος των οικογενειών των Τεμπών, Γιάννης Μαρακάκης και ο πατέρας του 26χρονου θύματος, Παύλος Ασλανίδης, στον ΑΝΤ1.
Ο νομικός, Γιάννης Μαρακάκης τόνισε ότι, «το οπτικό υλικό είναι αυτό που λύνει τα χέρια των Αρχών, είναι πιο σπουδαίο και από το DNA», συμπληρώνοντας ότι, «υπήρξαν αρκετοί από τους 57» που έχασαν τη ζωή τους όχι από τη σύγκρουση, αλλά από τη φωτιά.
«Μετά τη σύγκρουση έχουμε μία τεράστια ανάφλεξη. Βεβαιωμένα, υπήρχαν συνάνθρωποί μας εκεί που πέθαναν όχι από τη σύγκρουση, αλλά από τη φωτιά. Εξαιτίας της φωτιάς, δεν είχαν πρόσβαση τα σωστικά συνεργεία. Άρα, υπήρχαν συνάνθρωποί τους που καίγονται ζωντανοί στα δέκα μέτρα και δεν μπορούσαν να πάνε να βοηθήσουν», εξήγησε ο δικηγόρος και πρόσθεσε πως, «αντί να δώσουν το οπτικό υλικό με το τι φορτώνεται, που υπάρχει, έδωσαν άλλο υλικό από την ώρα που φεύγει, χωρίς να φαίνεται η φόρτωση».
Το βίντεο δεν θα βρεθεί
«Επιθυμούμε να ξεκινήσει άμεσα η δίκη, όμως υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο δικηγόρος και σχολίασε πως, «θα ήταν ευτύχημα να είχαμε παρέμβαση του Αρείου Πάγου για να βρεθεί το υλικό, αλλά δεν θα βρεθεί».
Σημείωσε επίσης ότι, «το βαγόνι μεταφέρθηκε κάτω από τη μύτη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας σε ένα οικόπεδο ιδιώτη» και εξήγησε ότι, «η παρέμβαση δεν γίνεται για να βρεθεί το υλικό, αλλά γιατί δεν παραδόθηκε, ποιος δεν έκανε τη δουλειά του».
Σχετικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας είπε ότι, «είναι δεδομένο ότι το επικίνδυνο φορτίο δεν βρισκόταν στο τελευταίο φορτίο, όπως ορίζει το πρωτόκολλο».
Εδώ δεν υπάρχει ανικανότητα, υπάρχει σκοπιμότητα
Μιλώντας επίσης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο πατέρας 26χρονου θύματος, Παύλος Ασλανίδης, περιέγραψε σωρεία ευθυνών των εισαγγελέων και των ανακριτών της Λάρισας, υπογραμμίζοντας ότι, «δεν ζήτησαν το υλικό από τις κάμερες, παρά το ότι, το βίντεο από την επιβατική έπαιζε παντού» και σχολίασε ότι, «εδώ δεν υπάρχει ανικανότητα, υπάρχει σκοπιμότητα. Μιλάμε για παράβαση καθήκοντος, για απόκρυψη στοιχείων».
Και κατέληξε σημειώνοντας πως, «όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι στη θέση τους, διώκονται, είναι κατηγορούμενοι κι είναι ακόμα στη θέση τους».
Ο Γιάννης Μαρακάκης από την πλευρά του είπε ότι, «αρκετά από τα στελέχη που θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι, βρίσκονται στις θέσεις τους και είναι αυτοί από τους οποίους ζητείται βοήθεια για την παροχή στοιχείων».