Breaking news

ukraine
A

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έπειτα από τι διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στις 5:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), με το οποίο ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα.

Σειρήνες πολέμου ακούγονται από το πρωί σε ολόκληρη την Ουκρανία, ενώ ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται σε ΚίεβοΟδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες του να «μην πανικοβάλλονται» καθώς άρχισε ρωσική επίθεση και τους υποσχέθηκε τη «νίκη», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα πως επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Το Κίεβο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «δράσει αμέσως», να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισβολή εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα, ενώ σύμφωνα με σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων υπάρχουν τουλάχιστον 8 νεκροί από τους βομβαρδισμούς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

Όπλα σε όποιον θέλει να πολεμήσει

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Παράλληλα, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

Από την πλευρά της η συνοριοφυλακή της χώρας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής τρία μέλη έχουν σκοτωθεί, όλα τους στην επαρχία Χερσόν, στα νότια σύνορα της Ουκρανίας με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

Νεκρό ένα αγόρι στο Χάρκοβο

Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Καταστράφηκε η αντιαμεροπορική άμυνα της Ουκρανίας

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε "εκτός λειτουργίας" αεροπορικές βάσεις της χώρας.

"Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας", επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί", πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

ukraine

«Άλμα» στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σήμερα άλμα, με το μπρεντ να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να διαταράξει τις παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, πουλώντας κυρίως το αργό της σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια, και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσφέροντας περίπου το 35% της ποσότητας που προμηθεύεται.

«Ράλι» έως και 41% σημείωσαν και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς πλέον αναμένονται οι περαιτέρω κυρώσεις της Δύσης, αλλά και τα αντίποινα της Μόσχας που πιθανότατα θα διαταράξουν τις ενεργειακές προμήθειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που χρησιμοποιούνται ως επίπεδο αναφοράς για την Ευρώπη, εκτινάχθηκαν έως και κατά 41%, στα 125 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου

«Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους. Γι' αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα: «η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία» και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας. Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι' αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση»

Έκτακτη σύνοδος κορυφής στην ΕΕ

Δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφέρονται σε «επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ [την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης] σε στενό συντονισμό με τους εταίρους» και διαβεβαιώνουν πως «το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

Αξιώνουν η Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μολδαβία

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

«Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Σάντου.

«Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε.

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.

Η στάση της Λιθουανίας

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας θα αποφασίσει εάν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η χώρα της Βαλτικής, που κάποτε κυβερνούσε η Μόσχα, αλλά που τώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει επίσης να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Λευκορωσία, καθώς ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις