Breaking news

ukraine
A

Το Ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε σήμερα το σχέδιο για την κήρυξη της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των φόβων μίας επικείμενης ρωσικής εισβολής.

Στην συνέχεια ακολουθεί η έγκρισή από το ουκρανικό κοινοβούλιο το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση αυτή εντός 48 ωρών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλο το έδαφος της χώρας και πέραν των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ισχύει ήδη από το 2014.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες.

Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ήδη σήμερα την επιστράτευση εφέδρων και κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, η οποία κατηγορείται ότι προετοιμάζει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά της γειτονικής της χώρας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.

Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Το Κίεβο κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Ρωσία, σ' ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις.

Ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στη Λευκορωσία

Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού θεάθηκαν επίσης στην περιοχή των συνόρων, όπως και επιπλέον στρατιωτικές μονάδες, πάντα κατά τη Maxar.

Πούτιν: Η Μόσχα είναι έτοιμη για διπλωματικές λύσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να βρει "διπλωματικές λύσεις" με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι "αδιαπραγμάτευτα".

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις