Με αφορμή τα δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που έχουν αρχίσει να διανέμονται έχει προκληθεί αίσθημα αγωνίας στους πολίτες, μιας και έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 130.000 self test, από τα οποία πάνω από 1.000 έχουν βγει θετικά.
Σε σημερινή πρωινή εκπομπή του MEGA βρέθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και έδωσε διευκρινήσεις για το ποσοστό θετικότητας και τη σημασία του.
Συγκεκριμένα, επεξήγησε πως τα θετικά αποτελέσματα δεν σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο. Το 80% και άνω των περιπτώσεων ενδέχεται να σχετίζεται με καλοήθη όγκο ή με κάποια φλεγμονή στο έντερο. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι πολίτες θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γαστρεντερολόγο.
Δείτε παρακάτω όσα δήλωσε:
Κυριάκος Μητσοτάκης - «Δεν σημαίνει το θετικό τεστ ότι κάποιος έχει καρκίνο»
Πληροφορίες για το τεστ
Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.
Από το πρόγραμμα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ήδη διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, με καρκίνο του παχέος εντέρου, με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, με σύνδρομο Λιντς, με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση και με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου.
Το συγκεκριμένο self test, είναι εύκολο στη χρήση του και δίνει γρήγορο αποτέλεσμα. Μπορεί να το κάνει ο καθένας στο σπίτι του. Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα, που αποτελεί μια ένδειξη καρκίνου του παχέους εντέρου. Το αποτέλεσμα αυτού του αυτοδιαγνωστικού τεστ θα δείξει την ανάγκη ή όχι διενέργειας κολονοσκόπησης που θα γίνεται δωρεάν.
Τα συνεργαζόμενα φαρμακεία του προγράμματος βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι δεν έχουν ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο φαρμακείο της περιοχής τους και να προμηθευτούν το self-test, μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου περιλαμβάνει:
- δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία
- δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test)
- ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση, περιλαμβάνει δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης
- δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).