Breaking news

Απεργία σήμερα στη χώρα
A

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα Τετάρτη η χώρα. Διάφοροι κλάδοι πήραν απόφαση συμμετοχής στην απεργία και θα δώσουν το παρόν στους δρόμους διεκδικώντας τα αίτηματα τους. Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, οι ναυτεργάτες καθώς και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση. Τετράωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι δημοσιογράφοι.

Υπενθυμιίζουμε ακόμη την πανελλαδική απεργία που αποφάσισε και κήρυξε για τις 20 Νοεμβρίου η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Εκπαιδευτικοί

Η Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κήρηξε απεργία ζητώντας: 

  • Αυξήσεις στους μισθούς
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας(ΣΣΕ),
  • Κατάργηση της αξιολόγησης που θεωρούν αντιεπιστημονική,
  • Δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες η απεργία οδηγήθηκε στα δικαστήρια από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και κρίθηκε παράνομη. Με απάντηση της η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία για σήμερα καλύπτοντας τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Οι εκπαιδευτικοί της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια ενώ αντίστοιχα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Πλοία και ναυτεργάτες

Δεμένα θα παραμείνουν και σήμερα τα πλοία στα λιμάνια καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προχώρησε σε 48ωρη απεργίαπροειδοποιώντας πως οι κινητοποιήσεις τους ενδέχεται να συνεχιστούν.

Διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ με ποσοστό αύξησης 12%, ενώ στα αιτήματα τους αναφέρουν:

  • Κατάργηση του Ν.41/50,
  • Άμεση τροποποίηση του άρθρου για τη τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ , Ταχυπλόων Πλοίων και
  • Επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης,
  • Στην πράξη και όχι στα χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, την μη έγκριση δρομολογίων από το Σ.Α.Σ. και των Υπουργό, ενόψει της νέας δρομολογιακής περιόδου, χωρίς την απαρέγκλιτη τήρηση της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας
  • Στο όνομα των συμφερόντων δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα κάνεις να καταστρατηγεί τα Ναυτεργατικά δικαιώματα, αλλά και να υπονομεύει μέσω αυτής της διαδικασίας την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στους Ναυτεργάτες, στους νησιώτες και σε όλους τους φορείς να σταθούν δίπλα στην απόφαση της Ομοσπονδίας για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα δίκαια δικαιώματά μας
  • Ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές δεν νοούνται χωρίς ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα

Εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό

Απεργία αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι του επισιτισμού - τουρισμού, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Σημείο συνάντησης έχουν δώσει έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 10:30 ενώ θα πραγματοποιηθούν και τοπικές συγκεντρώσεις των σωματείων του κλάδου στα αεροδρόμια των τουριστικών προορισμών.

Τα αιτήματα τους:

  1. Εμμένουμε και απαιτούμε αξιοπρεπή διαβίωση όλους τους μήνες για τους εποχικούς εργαζόμενους.
  2. Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα.
  3. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αξιοπρεπείς αποδοχές, πενθήμερο οχτάωρο ώστε να υπάρξουν επιτέλους ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις.
  4. Επαναφορά του ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία.
  5. Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
  6. Επαναφορά των ΒΑΕ στις ειδικότητες που απεντάχθηκαν από αυτές.
  7. Αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής εκπαίδευσης.
  8. Στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών.
  9. Μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων κατά της ακρίβειας.

Τετράωρη στάση εργασίας αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ

Στην κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας από τις 11:30 έως τις 15:30 προέβη για σήμερα η ΕΣΗΕΑ προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα μέλη τους να ασκήσουν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα της συμμετοχής στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ασφαλιστικού τους φορέα, με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ» (ΕΔΟΕΑΠ).

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις