Breaking news

πρόβατα
A

Μέχρι 500 ευρώ για κάθε ζώο που θανατώθηκε, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων, θα λάβουν ως αποζημίωση κτηνοτρόφοι.

Αυτό προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

  • Πρόβατα ή αίγες από έξι μηνών και μία ημέρα έως τριών ετών μέχρι 250,00 ευρώ,
  • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας έξι μηνών έως τριών ετών μέχρι 500,00 ευρώ,

Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

  • Πρόβατα ή αίγες από έξι μηνών και μία ημέρα έως τριών ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
  • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας έξι μηνών έως τριών ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.

Διαβάστε την ΚΥΑ, πατώντας εδώ.

​ ​

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000. Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου). Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να αποστείλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις