Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή των Τριών Μοναστηριών στο Ρέθυμνο σχεδιάζεται να γίνει το δεύτερο αποτεφρωτήριο της χώρας. Το πρώτο αποτεφρωτήριο άνοιξε τις πύλες του το 2019, τέτοιες ημέρες, στη Ριτσώνα. Από τότε μέχρι σήμερα οι καύσεις νεκρών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 20.000. Για την Κρήτη, σε ετήσια βάση, υπολογίζονται σε 300.
Το αποτεφρωτήριο θα λειτουργεί εντός έκτασης 7 στρεμμάτων του Οίκου Τελετών Παπαδοπετράκη. Το εγχείρημα θεωρείται δύσκολο, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής του, ωστόσο προχωρά και εκτελείται τμηματικά. Έχοντας ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις χρήσης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η πλευρά της επιχείρησης εκτιμά πως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια η μονάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει.
«Βλέπουμε ότι οι τάσεις είναι αυξητικές. Η Κρήτη χρειάζεται μία τέτοια μονάδα. Στο νησί, άλλωστε, ζουν και αλλοδαποί που έχουν ανεπτυγμένη μια τέτοια κουλτούρα» δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Team FM 102 ο Χρήστος Παπαδοπετράκης.
Όπως είπε, αν υπήρχε στην Κρήτη αποτεφρωτήριο η καύση θα στοίχιζε το ίδιο οικονομικά με μία τυπική κηδεία που περιλαμβάνει ταφή των εκδημούντων. Τώρα, όμως, λόγω των εξόδων μετακίνησης στη Ριτσώνα, τα χρήματα που δαπανώνται είναι τα διπλάσια.
Προσεχώς και νεκροταφείο και αποτεφρωτήριο ζώων
Στην έκταση των 7 στρεμμάτων του Οίκου Τελετών στα Τρία Μοναστήρια αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς διμήνου και το πρώτο νεκροταφείο ζώων συντροφιάς στην Κρήτη: ένας χώρος - πρότυπο, που θα προσφέρει το συναίσθημα της γαλήνης, με απόλυτο σεβασμό στους τετράποδους φίλους μας και στους κηδεμόνες τους.
Στην ίδια τοποθεσία πρόκειται να κατασκευαστεί και αποτεφρωτήριο ζώων, μέσα στο επόμενο έτος.
«Τα ζώα συντροφιάς για πάρα πολλούς ανθρώπους αποτελούν μέλη των οικογενειών τους. Ο αποχωρισμός είναι πάντα πολύ δύσκολος. Γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος για να γίνεται με σεβασμό η ταφή τους» εξήγησε ο κ. Παπαδοπετράκης.