Ως πολύ πιθανό θεωρεί ένα χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, ως απάντηση σε αυτό που δέχτηκε από την ισλαμική δημοκρατία πριν από λίγες μέρες, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παναγιώτου.
Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι το χτύπημα αυτό θα γίνει πριν τις αμερικανικές εκλογές, αφού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή η αμερικανική πολιτική ηγεσία αλλά και οι δύο μονομάχοι, Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις, είναι εγκλωβισμένοι και φοβούμενοι το πολιτικό κόστος δεν προχωρούν σε κάποια ουσιαστική πίεση, ώστε να υπάρξει ειρήνευση ή έστω βελτίωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
«Αυτήν τη στιγμή η αμερικανική πολιτική ηγεσία είναι εγκλωβισμένη στον φόβο, μήπως μειωθεί η πολιτική επιρροή της ενόψει των εκλογών. Παρά τις όποιες προσπάθειες του προέδρου Μπάιντεν δεν μπόρεσαν να δημιουργηθούν συνθήκες για ειρήνευση ή έστω για διακοπή των εχθροπραξιών. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις στον Νετανιάχου να επιβάλει τη δική του ατζέντα και στους δύο μονομάχους των εκλογών. Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν πριν από τις αμερικανικές εκλογές, διότι αυτήν την περίοδο ο Ισραηλινός πρόεδρος έχει σημαντικά περιθώρια ευκαιριών να κάνει αυτό που σχεδιάζει και να εφαρμόσει τη δική του πολιτική, αφού οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι στις ΗΠΑ φοβούνται το πολιτικό κόστος», λέει στο ethnos.gr ο κ. Παναγιώτου.
Πολύ πιθανή η ανταπάντηση του Ιράν
Κατά τον ίδιο, στο πολύ πιθανό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να περιμένουμε ανταπάντηση από το δεύτερο, με τις συνέπειες ενδεχομένως να είναι ανεξέλεγκτες και οι σημερινές εχθροπραξίες να μετατραπούν σε μία περιφερειακή σύρραξη.
«Η απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα του Ιράν δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα μείνει αναπάντητη. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που το Ιράν θα δεχτεί κάποιας μορφής επίθεση, δεν θα απέχει και θα προχωρήσει σε ένα νέο δικό του χτύπημα. Αυτό που ζητάει η σημερινή πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ από το Ισραήλ, είναι να μην ξεπεράσει κάποιες ''κόκκινες'' γραμμές, τις οποίες έχει ξεπεράσει στο παρελθόν, διότι αυτό μπορεί να επιφέρει μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή σύγκρουση», υποστηρίζει ο κ. Παναγιώτου.
Στην ατζέντα του Νετανιάχου ο Τραμπ - πιο διαλλακτική η Χάρις
Σε ό,τι αφορά τη στάση των δύο υποψηφίων των αμερικανικών εκλογών απέναντι στην πολιτική του Νετανιάχου, ο κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι η Κάμαλα Χάρις φαίνεται ότι είναι περισσότερο διαλλακτική προς την κατεύθυνση να υπάρξει, όχι μόνο ειρήνευση στην περιοχή αλλά και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Για τον Τραμπ ο κ. Παναγιώτου λέει ότι φαίνεται να υπερασπίζεται την ατζέντα Νετανιάχου. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, ο Νετανιάχου δεν προχωράει σε κάποιες ενέργειες ειρήνευσης, διότι εκτιμάει ότι έτσι θα ενισχύσει την Κάμαλα Χάρις εν' όψει των εκλογών.
«Το Ισραήλ ακολουθεί τη δική του πολιτική ανεξάρτητα από τις αμερικανικές εκλογές, ωστόσο, αν κερδίσει ο Τραμπ, σίγουρα θα υπάρξει συναντίληψη με το Νετανιάχου. Αν εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις, θα υπάρξουν πιέσεις προς το Ισραήλ, για να σταματήσει η πολιτική του Νετανιάχου. Σε κάθε περίπτωση πάρα πολλά εξαρτώνται και από τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών. Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μία μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ και αμέσως οι Αμερικανοί έδωσαν στο τελευταίο αντιπυραυλική άμυνα. Αν υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ, δεν είναι σίγουρο ότι οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν το Ισραήλ. Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι περίπλοκη και το κάθε βήμα σχετίζεται με τα άλλα», καταλήγει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε επισης στο ethnos.gr
«Ασφυκτιά» από τα ΙΧ η Αθήνα: Μόλις ένα στα 12 οχήματα στις λεωφορειολωρίδες είναι λεωφορείο
Έρχονται νέοι «κόφτες» στις συνταγές φαρμάκων από τους γιατρούς: Οι ανακοινώσεις Γεωργιάδη