Breaking news

Νοσοκομείο - ασθενοφόρο
A

Συναγερμός έχει σημάνει στα Χανιά, καθώς 45 φοιτητές μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr η κατάσταση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, ενώ η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης συνεργάζεται με το νοσοκομείο για να διερευνηθούν τα αίτια της μαζικής αυτής έξαρσης.

Πολλά ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί γύρω από το περιστατικό, καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η πηγή της μόλυνσης. Οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών τροφικών ή υγειονομικών παραβιάσεων.

Τι προκαλεί η γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι λοίμωξη του πεπτικού συστήματος. Τα κύρια συμπτώματά της είναι ο πόνος στην κοιλιά, η διάρροια και οι εμετοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι λίγες ημέρες, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος στη γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί συνηθέστερα από ιό, αλλά και από μικρόβια όπως σαλμονέλλα, σιγκέλλα, καμπυλοβακτηρίδιο, κολοβακτηρίδιο, καθώς και σπανιότερα από παράσιτα. 

Κάποιες περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας αφορούν τροφική δηλητηρίαση. Τρόφιμο χαλασμένο ή μολυσμένο ή που δεν έχει μαγειρευτεί καλά μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται συνήθως σε μικρόβιο και όχι σε ιό.

Πώς μεταδίδεται

Οι ιοί μεταδίδονται εύκολα από ένα μολυσμένο άτομο κατά την άμεση επαφή με υγιές άτομο, καθώς το προσβεβλημένο άτομο διατηρεί τους ιούς στα χέρια του μετά τη χρήση τουαλέτας. Επίσης, οι ιοί της γαστρεντερίτιδας μπορούν να μεταδοθούν και από μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα.

Άλλος τρόπος μετάδοσης είναι από μολυσμένα τρόφιμα, είτε χαλασμένα είτε προετοιμασμένα από άτομο που φέρει τον μικροοργανισμό. Τέλος, ιδιαίτερα σε περιοχές με κακή υγιεινή του νερού, η μετάδοση των μικροοργανισμών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου νερού.

Η κατάσταση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί στο σπίτι. Περιστασιακά χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο σε βαριές περιπτώσεις ή επιπλοκές.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις