CLOSE

Breaking news

valieva
A


Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου ολοκληρώθηκαν και -πιθανότατα- θα μείνουν στη μνήμη ως ακόμη μία «Ολυμπιάδα COVID-19».

Όπως συνέβη πριν από 6 μήνες με τους Θερινούς Αγώνες, οι αθλητές, το προσωπικό και οι δημοσιογράφοι έπρεπε να μάθουν να ζουν σε μια κλειστή «φούσκα», αποκομμένοι από τον τοπικό πληθυσμό, λόγω των φόβων εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι αθλητές έδωσαν τις παραστάσεις τους κυρίως στους τηλεθεατές, καθώς ελάχιστοι φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία.

Ωστόσο, υπήρχαν πολλά περισσότερα στους Χειμερινούς Αγώνες από το... σύννεφο της πανδημίας.

Οι σημαντικότερες στιγμές των Αγώνων, συμπεριλαμβανομένων όσων έδειξαν τεράστια εσωτερική δύναμη, αθλητικότητα και χάρη, «ξεδιπλώνονται» παρακάτω:

 

Η σκιέρ Μικέλα Σίφριν αντιμετώπισε την αποτυχία με χάρη

 

Δεν ήταν μια στιγμή θριάμβου που έβαλε την Αμερικανίδα σταρ των Άλπεων, Μικέλα Σίφριν, στην κορυφή των Αγώνων. Μάλλον, είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ολυμπιονίκης απέτυχε — και απάντησε στους ασυνήθιστους αγώνες της στις πλαγιές.

Η 26χρονη είναι ένα αστέρι, το οποίο έχει κερδίσει περισσότερους αγώνες σλάλομ στο Παγκόσμιο Κύπελλο από οποιονδήποτε άλλον στην Ιστορία. Μπήκε σε αυτούς τους Αγώνες έχοντας ήδη στη συλλογή της τρία Ολυμπιακά μετάλλια, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά.

Ερωτηθείσα για την πίεση που θα ασκούσε η είσοδος της στους Αγώνες ως φαβορί, η Σίφριν απάντησε ότι ένιωθε πίεση, αλλά όχι περισσότερο από ό,τι είχε βιώσει πριν.

«Αυτό είναι όλο το νόημα στον αθλητισμό: Μπορείς να έχεις σωστή προετοιμασία, αυτοπεποίθηση... και μερικές φορές λειτουργεί και μερικές φορές όχι», είπε αρχικά και συνέχισε: «Και κυριολεκτικά δεν έχω ιδέα γιατί συνεχίζουμε να επιστρέφουμε και να το κάνουμε».

Στα βορειοδυτικά βουνά του Πεκίνου, δεν τερμάτισε σε τρεις από τους πέντε μεμονωμένους αγώνες της, ενώ δευτερόλεπτα μετά έπεσε σε σκι εκτός διαδρομής.

Κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες στοχαστικά, ειλικρινά και με αίσθηση του χιούμορ: «Δεν ξέρω αν κάποιος έχει αποτύχει τόσο σκληρά με τόσες πολλές ευκαιρίες στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτόν τον τομέα πήρα την πρώτη θέση», είπε αστειευόμενη.

Μία από τις ξεχωριστές εικόνες των Αγώνων μπορεί να ήταν η Σίφριν μετά τον δεύτερο αγώνα της: Καθισμένη δίπλα στο δίχτυ ασφαλείας στο πλάι, με το κεφάλι κάτω.

Αποχώρησε από την Κίνα χωρίς μετάλλιο, αλλά η Σίφριν βρήκε παρηγοριά στον χειρισμό της αποτυχίας της. Πάντα με χάρη και ειλικρίνεια...

 

Ο Νέιθαν Τσεν... ζάλισε στο καλλιτεχνικό πατινάζ ανδρών

 

Αυτοί οι Αγώνες εξελίχθηκαν σε μία ιδανική ευκαιρία για τον Αμερικανό αθλητή του καλλιτεχνικού πατινάζ, Νέιθαν Τσεν, για λύτρωση μετά από μια καταστροφική εμφάνιση κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ του 2018.

Μπροστά στην τεράστια πίεση που είχε στην πορεία του προς το Πεκίνο, ο Τσεν κατάφερε να πετύχει. Η εκπληκτική επίδοση του στο σύντομο πρόγραμμα του χάρισε το υψηλότερο σκορ της σεζόν και το παγκόσμιο ρεκόρ (113,97). Παράλληλα, έθεσε ψηλά τον πήχη για την τελευταία του παράσταση στον πάγο αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ήταν ο τελευταίος σκέιτερ της ημέρας ανάμεσα σε μια σειρά από ταλαντούχους αθλητές - ο καθένας καλύτερος από τον άλλο. Φαινόταν ότι κάθε άνδρας εκτελούσε ένα πρόγραμμα ρουτίνας που ήταν ενεργητικό και απλώς διασκεδαστικό. Κάποιες παραστάσεις είχαν ακόμη και το κοινό να χτυπά τα χέρια τους στον ρυθμό της μουσικής.

Αλλά όταν ο Τσεν βρέθηκε στον πάγο, καθήλωσε τους πάντες.

Χορεύοντας ένα μείγμα από το "Rocket Man" και το "Benny and the Jets" του Έλτον Τζον, ο Τσεν απέδειξε γιατί είναι ο καλύτερος. Πήγε στον πάγο αποπνέοντας χαρά και δείχνοντας σίγουρος όσο ποτέ. Έβαλε τους δαίμονες της Πιονγκτσάνγκ πίσω του και μάγεψε...

 

Ξεχώρισαν τα ζευγάρια καλλιτεχνικού πατινάζ από την Κίνα

 

O θρίαμβος στα ζευγάρια του καλλιτεχνικό πατινάζ από τους Σούι Γουεντζίνγκ και Χαν Τσονγκ της Κίνας ήρθε στο τέλος των Αγώνων - μια κορυφαία στιγμή για τη διοργανώτρια χώρα. Οι ασημένιοι Ολυμπιονίκες του 2018 πραγματοποίησαν το πρόγραμμα τους τελευταίοι, γνωρίζοντας τι έπρεπε να κάνουν και επωμίζονταν την πίεση μιας ολόκληρης χώρας που επευφημούσε γι' αυτούς.

Παρά τις μερικές ταλαντεύσεις στα άλματα της Σούι, το δίδυμο συμμετείχε στο υπόλοιπο πρόγραμμά του και κέρδισε το χρυσό. Αυτό που είχε απήχηση στους παρατηρητές και τους αθλητές, πάντως, ήταν τα σχόλια που της Σούι.

«Νιώθουμε ότι όταν δείχνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στον κόσμο, ο κόσμος μας ανήκει», είπε η Σούι μετά την εκθαμβωτική ερμηνεία του ζευγαριού στο σύντομο πρόγραμμα, προσθέτοντας: «Μόνο σε αυτά τα λίγα λεπτά, ίσως δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να μας κοιτάζουν. Αυτή είναι η πιο τιμητική στιγμή στη ζωή μας.

Αυτό ήταν λογικό αφού είδαμε τόσους ενθουσιασμένους αθλητές σε αυτούς τους Αγώνες να αποδίδουν καλά, αλλά να «αποτυγχάνουν» σύμφωνα με τα πρότυπα του έξω κόσμου επειδή δεν κέρδισαν μετάλλια.

Αλλά μιλήστε με αρκετούς Ολυμπιονίκες και οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι δεν θα κερδίσουν ένα μετάλλιο. Είναι ένα παλιό αθλητικό κλισέ, αλλά οι αθλητές λένε σταθερά ότι θέλουν απλώς να κάνουν το καλύτερο δυνατό».

 

Τα... φώτα πάνω στην Αϊλίν Γκου

 

Η 18χρονη Γκου, την οποία οι Κινέζοι θαυμαστές αποκαλούσαν χαϊδευτικά «Πριγκίπισσα του Χιονιού», έζησε μια... ανεμοστρόβιλη εμπειρία στο Πεκίνο. Κέρδισε το χρυσό στο halfpipe του ελεύθερου σκι και έγινε η πρώτη αθλήτρια που έφτασε στο βάθρο σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα ελεύθερου σκι. Κέρδισε επίσης το χρυσό στο big air και το ασημένιο στο slopestyle.

Η γεννημένη στο Σαν Φρανσίσκο αθλήτρια, από μητέρα Κινέζα και πατέρα Αμερικανό, επέλεξε να εκπροσωπήσει την Κίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Γκου μίλησε συχνά για τα καλοκαίρια στην Κίνα, προκειμένου να επισκεφτεί την οικογένεια και τους φίλους της, όπως και για το ότι τιμάει τις κουλτούρες και των δύο πολιτισμών.

«Οι εμπειρίες στις δύο χώρες με έκαναν αυτή που είμαι. Είμαι Αμερικανίδα όταν βρίσκομαι στην Αμερική και είμαι Κινέζα όταν βρίσκομαι στην Κίνα», είπε.

Οι επικριτές στις ΗΠΑ κατηγόρησαν την Γκου ως «προδότρια» των ΗΠΑ, ζητώντας να «διαλέξει μια πλευρά».

H Κίνα, πάντως, δεν δίστασε να αγκαλιάσει την «πριγκίπισσά» της. Η εμφάνιση της στην κινεζική τηλεόραση για διαφημίσεις αθλητικών ενδυμάτων και άλλων προϊόντων ήταν σταθερή και είναι πιθανό να συνεχίσουμε να βλέπουμε το πρόσωπο του αστεριού για πολύ καιρό.

 

Η Έριν Τζάκσον πήρε το χρυσό, ενώ είχε κινδυνεύει να χάσει τους Αγώνες

 

Η Αμερικανίδα Έριν Τζάκσον κέρδισε το χρυσό στα 500 μέτρα πατινάζ ταχύτητας και έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κατακτά μετάλλιο στο άθλημα σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η τελευταία φορά που μια Αμερικανίδα κατέκτησε την πρώτη θέση σε αυτή τη διοργάνωση ήταν το 1994.

Το όλο κατόρθωμα έγινε ακόμα πιο απίστευτο δεδομένου ότι η Τζάκσον παραλίγο να χάσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Πεκίνο.

Η Τζάκσον ήταν η κορυφαία στο πατινάζ ταχύτητας 500 μέτρων που προηγήθηκε των προκριματικών, αλλά ένα συγκλονιστικό παραπάτημα στον αγώνα της στα δοκιμαστικά των ΗΠΑ την έριξε στην τρίτη θέση, αποκλείοντάς την έτσι από μια θέση στους Χειμερινούς Αγώνες.

Τότε ήταν που η συμπαίκτρια και φίλη της Μπρίτανι Μπόουι άφησε τη θέση της, προκειμένου η Τζάκσον να μπορέσει να αγωνιστεί στο Πεκίνο.

 

«Μην υπολογίζεται το... ηλικιωμένο κορίτσι»

 

Οι αθλητές συνήθως βρίσκονται στην ακμή της καριέρας τους στα 20 τους χρόνια. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα, όπως απέδειξε η Αμερικανίδα σνοουμπόρντερ, Λίντσεϊ Τζεϊκομπέλις.

Μετά από... ανομβρία 16 ετών στα μετάλλια (την τελευταία φορά που κέρδισε το ασημένιο ήταν στους Αγώνες του Τορίνο το 2006), η 36χρονη κυριάρχησε στο Πεκίνο. Κέρδισε ένα πολύ νεότερο πεδίο δρομέων κατά τη διάρκεια του γυναικείου σνόουμπορντ-cross και κέρδισε το πρώτο χρυσό στην καριέρα της.

Συνέχισε να διαγωνίζεται στο πρώτο αγώνισμα χιονοσανίδας μεικτής ομάδας με τον 40χρονο συμπαίκτη της Νικ Μπαουγάρτνερ, κερδίζοντας ακόμη ένα χρυσό.

«Μην... υπολογίζεται το ηλικιωμένο κορίτσι», αστειεύτηκε η Τζεϊκομπέλις, προσθέτοντας: «Καθώς μεγάλωσα, έμαθα να συγχωρώ τον εαυτό μου για τις ανεξέλεγκτες μεταβλητές, και αυτό απαιτεί ωριμότητα και χρόνο. Και αυτό σε βοηθά να θεραπεύσεις και να προχωρήσεις και να εφαρμόσεις αυτή την ικανότητα που έμαθες στον επόμενο αγώνα».

H τελευταία παράσταση του Σον Γουάιτ πριν την αποχώρηση του από την ενεργό δράση

 

Ο Σον Γουάιτ τερμάτισε τέταρτος στο halfpipe στο σνόουμπορντ, χάνοντας την ευκαιρία για ένα μετάλλιο στον τελευταίο του αγώνα πριν αποσυρθεί.

Ο 35χρονος δήλωσε περήφανος για την προσπάθειά του, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κερδίσει το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στην καριέρα του. Ήταν εμφανώς συγκινημένος όταν τον αγκάλιασαν οι ανταγωνιστές του.

«Πολλά συναισθήματα με χτυπούν αυτή τη στιγμή - οι επευφημίες από το πλήθος, μερικά καλά λόγια από τους συναγωνιστές μου στο κάτω μέρος. Είμαι τόσο χαρούμενος», είπε, προσθέτοντας: «Σνόουμπορντ, ευχαριστώ. Ήταν η αγάπη της ζωής μου».

 

Ο Γουάιτ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο το 2006. Οι Αγώνες του Πεκίνου ήταν οι πέμπτοι Χειμερινοί του Αγώνες, ενώ διατηρεί τη θέση του στα βιβλία των ρεκόρ ως ο μόνος σνόουμπορντερ που κέρδισε τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

 

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς πολιτική διαμαρτυρία, με μια αξιοσημείωτη εξαίρεση

 

Πριν από τους Αγώνες, γινόταν πολύς λόγος για την πολιτική της χώρας υποδοχής και για τη μεταχείριση της κυβέρνησης προς τις περιθωριοποιημένες ομάδες και τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας: Θιβετιανούς, Χονγκ Κονγκ, Ουιγούρους της επαρχίας Σινγιάνγκ.

Σε μια εποχή διαμαρτυρίας, οι Ολυμπιονίκες θα έπαιρναν τη δάδα από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα μιλούσαν ανοιχτά ενάντια στις καταγεγραμμένες καταχρήσεις από την κινεζική κυβέρνηση; Όχι!

Ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μια χώρα που επικρίθηκε από πολλούς σε όλο τον κόσμο και που υποβαλλόταν σε διπλωματικό μποϊκοτάρισμα από τις ΗΠΑ και άλλους, θα στερούνταν τόσο του ακτιβισμού.

Στην πραγματικότητα, οι αθλητές ένιωσαν αναμφίβολα την ψυχραιμία που δημιούργησαν οι Κινέζοι διοργανωτές, οι οποίοι απείλησαν να τιμωρήσουν όποιον ασκούσε κριτική. Οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές προειδοποίησαν τους αθλητές τους για τον κίνδυνο να μιλήσουν.

Εκτός από έναν Ουκρανό δρομέα με σκελετούς που κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε «Όχι πόλεμος στην Ουκρανία», οι Ολυμπιονίκες ήταν αμέτοχοι.

Η μόνη αξιοσημείωτη παραβίαση του κανόνα «χωρίς πολιτική» σημειώθηκε όταν ο Γιαν Τζιαρόνγκ, εκπρόσωπος των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, «εκτροχιάστηκε» στην τελική κοινή ενημέρωση της ΔΟΕ και των διοργανωτών του Πεκίνου.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο. Η Ταϊβάν είναι ένα αδιαίρετο τμήμα της Κίνας», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Ολυμπιακή ομάδα της Ταϊβάν θα εμφανιστεί στην τελετή λήξης.

Στη συνέχεια κατηγόρησε έναν δημοσιογράφο ότι έκανε ερωτήσεις «βασισμένες σε ψέματα» όταν ρωτήθηκε για την καταναγκαστική εργασία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιβλήθηκαν στους Ουιγούρους.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε στη συνέχεια ότι οι δύο επιτροπές είχαν συνάντηση και συμφώνησαν να επικεντρωθούν εκ νέου στην αρχή της πολιτικής ουδετερότητας «όπως απαιτείται από τον Ολυμπιακό Χάρτη».

 

Η Καμίλα Βαλίεβα και το σκάνδαλο ντόπινγκ «θόλωσε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το σκάνδαλο ρωσικού ντόπινγκ που προκάλεσε αναστάτωση στο γυναικείο πατινάζ ήταν αναμφίβολα η κεντρική ιστορία σε αυτούς τους Αγώνες.

Η δεκαπεντάχρονη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα ήταν το φαβορί για τη νίκη, αλλά βρέθηκε στο επίκεντρο και για μη αγωνιστικούς λόγους, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε βρεθεί θετική σε απαγορευμένο φάρμακο τον Δεκέμβριο. Τελικά, εμφανώς επηρεασμένη από όλη την αναταραχή τερμάτισε τέταρτη στο απλό γυναικών.

Η επίλυση της υπόθεσής της απέχει ακόμη πολύ από το τέλος. Οι ερευνητές της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ το εξετάζουν, όπως ενδέχεται να εξετάσουν και τον ρόλο της προπονήτριάς της.

Επιπλέον, πριν δημοσιοποιηθεί το θετικό τεστ, είχε ήδη βοηθήσει τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή να πάρει το χρυσό στο ομαδικό αγώνισμα. Οι Αμερικανοί αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ που κέρδισαν το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό αγώνισμα, πάντως, θα πρέπει να περιμένουν για να λάβουν τα μετάλλιά τους - παρόλο που έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να ασκήσουν έφεση στην απόφαση για καθυστέρηση της τελετής μεταλλίων.

 

Δεν είναι επίσης σαφές εάν η ΔΟΕ θα λάβει μέτρα κατά της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής για ένα ακόμη σκάνδαλο ντόπινγκ που αφορά αθλητή της.

 

Παραμένουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν η ΔΟΕ πρέπει να επιτρέψει σε νεαρούς αθλητές να αγωνίζονται στην παγκόσμια σκηνή. Η Βαλίεβα κατέρρευσε στην τελευταία της παράσταση μετά από μέρες πίεσης και ελέγχου.

 

Ο επικεφαλής της ΔΟΕ Μπαχ δήλωσε "ενοχλημένος" από την απάντηση της προπονήτρια της Βαλίεβα στην απόδοσή της, αλλά ο Μπαχ παρουσίασε ελάχιστα σχέδια για το τι θα κάνει ο οργανισμός του για να αλλάξει τα πράγματα στο μέλλον.

 

Η εμπειρογνώμονας ντόπινγκ, Έιπλριν Χένινγκ, ξεκαθάρισε ότι το σύστημα αντιντόπινγκ όπως είναι τώρα «είναι ένα χάος», προσθέτοντας ότι η Βαλίεβα «απέτυχε σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά το καθήκον περίθαλψης».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις