Breaking news

Κάμερες στους δρόμους
A

Σε πραγματικό χρόνο, την ώρα δηλαδή που γίνεται η παράβαση, θα λαμβάνουν τις κλήσεις στο κινητό τους όσοι παρανομούν. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η κλήση σε realtime χρόνο θα είναι δυνατή χάρη σε ένα νέο «έξυπνο» πληφοροριακό σύστημα που θα προστεθεί στο  ενιαίο κέντρο διαχείρισης των καμερών κυκλοφορίας.

Όπως ανέφερε σήμερα υπάρχουν κλήσεις που μπορεί να φθάσουν στον αποδέκτη τους ακόμη και μετά από 5 ή 10 χρόνια, εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας μεταβίβασης από την Τροχαία στους Δήμους και βεβαίωσης - αποστολής τους που ακολουθείται. Οπότε το ζητούμενο είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας και πλέον αυτό που εξετάζεται, είναι η δυνατότητα «να έρχεται την ίδια ώρα της παράβασης ένα μήνυμα στο κινητό του χρήστη ότι ελέγχεται για παράβαση, και μόλις η Τροχαία το τσεκάρει, η βεβαίωση να έρχεται αυτομάτως στη θυρίδα του οδηγού».

Οι κλήσεις θα μπορούν να αμφισβητηθούν

«Όλες οι κλήσεις θα μπορούν να αμφισβητηθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να ζητήσουν και τη φωτογραφία που αποδεικνύει την παράβαση», σημείωσε ο υπουργός, ενώ αντίστοιχα θα δίνεται η δυνατότητα στον οδηγό «να πληρώσει και ψηφιακά».

«Θα είναι η φωτογραφία του οδηγού, όχι του οχήματος», θέλησε να διευκρινίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Αυστρία και η Γερμανία. Γιατί, όπως εξήγησε, «μπορώ να πάρω ένα αυτοκίνητο και να τρέχω με 200 χιλιόμετρα, αλλά το όχημα να είναι της γιαγιάς μου, και όλα αυτά πρέπει να τα μαζέψουμε».

Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων απομένει πάντως να αποσαφηνιστεί καθώς η φωτογραφία ενός οδηγού και του συνοδηγού μπορεί να περιέχει και άλλου είδους πληροφορίες. Οι 1.000 νέες ψηφιακές κάμερες που θα μπουν (προσώρας 388 νέες κάμερες που έχουν δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, 12 κάμερες του ΟΑΣΑ και 17 της Αττικής Οδού) θα πρέπει να διασυνδεθούν στο νέο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα.

«Δεν θα χρειάζεται να πάει κάποιοις υπάλληλος με ένα στικάκι να κατεβάζει τις φωτογραφίες, ούτε να πηγαίνει να βλέπει αν λειτουργεί η κάμερα», αφού αυτό θα γίνεται αυτόματα, διευκρίνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Σε ιδιωτική εταιρεία η συντήρηση

Τη συντήρηση και λειτουργία των καμερών θα αναλάβει ιδιωτική εταιρεία και το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα θα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή των κλήσεων. Ως προς το χρονοδιάγραμμα της έναρξης λειτουργίας του νέου συστήματος, πάντως, ο υπουργός δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος καθώς όπως είπε, είναι και θέμα διαγωνισμών.

«Πάντα έχω μία συστολή στο να λέω ημερομηνίες», σε πρώτη φάση όμως -και αυτό που είναι και το πιο εύκολο- ο σκοπός είναι  το πληροφοριακό σύστημα να «τρέξει» μέσα στο 2025 και πάνω εκεί να «κουμπώσουν» οι κάμερες (παλιές και νέες), απάντησε ο κ. Παπαστεργίου. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις