Breaking news

wolt
A

Σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 ως τις 16:00, προχωρούν σήμερα, Δευτέρα, οι διανομείς της Wolt. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας, έξω από  τα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 αναμένεται η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής διαιτησίας του ΟΜΕΔ, από την οποία θα εξαρτηθεί η θέσπιση ή μη κατώτατων αμοιβών των διανομέων της Wolt, με δεδομένη την άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να συνάψει συλλογική συμφωνία εργασίας.

Για τον λόγο αυτό, εκτός της σημερινής στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, μαζί με το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην «efood», σε συντονισμό και με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη.

Μείωσε έως και 30% τις αμοιβές η Wolt

Η Wolt έχει εφαρμόσει από το 2022 ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς αμοιβής των διανομέων της, το οποίο επέφερε αισθητή μείωση κατά 30% των αποδοχών τους.   

Ειδικότερα, από την άνοιξη 2022, η Wolt κατήργησε τον κατάλογο σταθερής αμοιβής ανά έργο διανομής και χιλιομετρικής αποζημίωσης και, ήδη από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, εφάρμοσε το λεγόμενο «δυναμικό μοντέλο τιμολόγησης». Δηλαδή τον προσδιορισμό της αμοιβής ανά έργο διανομής βάσει διαφόρων παραμέτρων, τις οποίες μεταβάλει χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των διανομέων και χωρίς να προσδιορίζεται  ο τελικός καθορισμός της αμοιβής τους.

Δηλαδή, κάθε φορά που ο αλγόριθμος «προσφέρει» ένα έργο διανομής σε ντελιβερά, ορίζει μια συνολική αμοιβή, χωρίς να είναι κατανοητό από τον διανομέα ο τρόπος υπολογισμού. Με άλλα λόγια, ο διανομέας έχει μονάχα την δυνατότητα να αποδεχτεί ή να απορρίψει την προσφορά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, πριν το έργο της διανομής  (η παραγγελία) ανακατευθυνθεί από τον αλγόριθμο σε άλλον διανομέα.

Με το σύστημα αμοιβών που εφαρμόζεται το οποίο είναι σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, οι διανομείς είδαν το εισόδημά τους   να μειώνεται έως και 30%, όντας ήδη κατώτερο των αποδοχών που λαμβάνουν οι μισθωτοί διανομείς στον κλάδο του επισιτισμού.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις