Breaking news

Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας: Τι μπορεί να σας «κοστίσει» φυλάκιση
A

Άλλαξαν από σήμερα, Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2024 οι ώρες κοινής ησυχίας, καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς τη χειμερινή περίοδο

Ως ώρες κοινής ησυχίας και οι γενικές απαγορεύσεις 24ώρου χαρακτηρίζεται το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να δώσει ένας πολίτης ιδιαίτερη προσοχή να μην ενοχλήσει τρίτους με ηχορύπανση.

Σύμφωνα με αυτή την διάταξη (Άρθρο 1), οι ώρες κοινής ησυχίας χωρίζονται σε «ώρες μεσημβρινής ησυχίας» και «ώρες νυκτερινής ησυχίας», οι οποίες διαφέρουν την θερινή και την χειμερινή περίοδο, που επίσης ορίζονται από την διάταξη.

Οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας 

  •  Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.  Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου
     
  •  Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30. Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Έτσι, έχοντας επίσημα πλέον μπει στην θερινή περίοδο, από σήμερα τίθενται σε ισχύ και οι νέες ώρες κοινής ησυχίας, η παραβίαση των οποίων μπορεί να επιφέρει σοβαρές ποινές σε βαθμό πταίσματος. Συνεπώς, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλλουν Έγκληση σε βάρος των παραβατών.

Όπως ορίζει η Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996, οι νέες ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

Τι απαγορεύεται κατά τις ώρες της κοινής ησυχίας

Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας απαγορεύονται οι εξής δραστηριότητες:

  • Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Πότε γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω

Στα τέλη του Οκτωβρίου αναμένεται η επίσημη αλλαγή της ώρας, η οποία πρόκειται να γίνει την τελευταία Κυριακή του μήνα, δηλαδή στις 27 Οκτωβρίου, δίνοντας τη «σκυτάλη» πλέον από το θερινό στο χειμερινό ωράριο.

Συγκεκριμένα, τα ρολόγια αναμένεται να γυρίσουν μία ώρα πίσω, με την αλλαγή να είναι προγραμματισμένη για τις 27 Οκτωβρίου 2024.

Οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν στις 04:00 το πρωί, όπου και θα πρέπει να δείχνουν μία ώρα πίσω στις 03:00 π.μ..

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του '70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά το 1932 και συγκεκριμένα, από τις 6 Ιουλίου έως και την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια τέθηκαν μία ώρα μπροστά. Έπειτα η εν λόγω ιδέα εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα, το 1973, λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας, από μεγάλο μέρος των κρατών, μεταξύ όλων και της Ελλάδας. 

Το νέο μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 1975.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις