CLOSE

Breaking news

Μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η πύρινη λαίλαπα στο Ξυλόκαστρο
A

Για δεύτερο βράδυ έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας στην περιοχή Ροζενά. Η φωτιά, κατέκαψε περίπου 42.190 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η πυρκαγιά έχει πλέον φτάσει στα 32 χιλιόμετρα, ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζεται σε δύο μέτωπα με το ένα εξ αυτών να βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, η κυκλοφορία στην οποία έχει διακοπεί από χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πέρασε από τον Πύργο στη Λυγιά, όπου η κατακαίει σε διάσπαρτες εστίες. Ταυτόχρονα έφτασε στα Τρίκαλα Κορινθίας και καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.

Υπάρχει ανησυχία για τις περιοχές Βρυσούλες, Αμφιθέα και Ρίζα που βρίσκονται αμέσως μετά τη δύσβατη περιοχή όπου κατακαίει, ενώ πριν από λίγο στάλθηκε εκ νέου μήνυμα από το 112, το οποίο καλεί τους πολίτες που βρίσκονται στα Σοφιανά, να εκκενώσουν την περιοχή και να απομακρυνθούν προς Ρέθι.

 

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν τα εναέρια μέσα, ενώ ισχυρές παραμένουν και οι επίγειες δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν τις εστίες φωτιάς καθώς και τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος συνδράμουν οκτώ εναέρια μέσα και συγκεκριμένα πέντε ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η πύρινη λαίλαπα στο Ξυλόκαστρο
ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / INTIME NEWS

Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο της Αττικής. Ο ένας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από βολή του νερού.

Υπενθυμίζεται ότι δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Αστυνομία. Ειδικότερα, δύο πτώματα εντοπίστηκαν από ομάδα ΟΠΚΕ σε δασική περιοχή στην Κόρινθο. Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο σοροί βρέθηκαν έξω από το χωριό Ελληνικό, πλησίον της κατασκήνωσης Χαρούμενων Αγωνιστών. Η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν ανήκουν στους δύο άνδρες, 35 και 40 ετών, που αγνοούνται από προχθές αργά το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Πιτσών Κορινθίας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, Αναστάσιος Γκιόλης, ο ένας από τους δύο ήταν πατέρας τριών παιδιών ενώ ο δεύτερος θα αποκτούσε σε λίγους μήνες το τρίτο του τέκνο.

Στα Ροζενά μετέβη και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο κινητό κέντρο «Όλυμπος» της Πυροσβεστικής.

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία του Δήμου Ξυλόκαστρου - Ευρωστίνης

Ο δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης με ανακοίνωσή του ενημέρωσε ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Τρίτη.

«Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας. Μείνετε ασφαλείς», τονίζει ο δήμος.

Ανυπολόγιστη οικονομική και οικολογική καταστροφή

Παράλληλα, ο δήμαρχος σημειώνει ότι η κατάσταση σε πολλά χωριά της περιοχής είναι απελπιστική, με κατοίκους και πυροσβέστες να δίνουν μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στους οικισμούς. Οι αρχές αγωνίζονται να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα, όπου η πυρκαγιά δεν έχει φτάσει ακόμα, αλλά ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος.

Όσον αφορά τις ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, ενώ πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές. Το πέρασμα της φωτιάς από τον Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, με την ιστορική εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων στη Ζάχολη να καίγεται ολοσχερώς.

Μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η πύρινη λαίλαπα στο Ξυλόκαστρο
ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / INTIME NEWS

Η νύχτα που πέρασε άφησε ανεξίτηλα σημάδια στον νομό Κορινθίας, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης, μαζί με τους κατοίκους, προετοιμάζονται για μια νέα δύσκολη ημέρα. Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής είναι ήδη ανυπολόγιστο, ενώ ο κίνδυνος για νέες αναζωπυρώσεις παραμένει υψηλός.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις