Breaking news

astynomia_opadoi
A

Σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας ανακοίνωσαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Παράλληλα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των συνδέσμων έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Κατά ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τη Δευτέρα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε δέσμη τεσσάρων μέτρων.

Πιο αναλυτικά:

  1. Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται, ενώ η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων. 
  2. Οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ αντίστοιχα, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο. 
  3. Πρόγραμμα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Στο ίδιο πλαίσιο, προωθούνται εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας. 
  4. Αναβαθμίζεται η διαρκής εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε τα εξής:

  1. Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το μέγιστο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Για κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, είσοδο σε αγωνιστικούς χώρους κλπ όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπονται ποινές από 5 μήνες έως 5 έτη.
  2. Όπου προβλέπεται ποινή φυλάκισης 1 έτος θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 5 μήνες έως 5 έτη.
  3. Για το αδίκημα υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή
  4. Καθιερώνεται ως ιδιώνυμο η κουκούλα. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή
  5. Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.
  6. Οι υποθέσεις οπαδικής βίας δικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης επιβάλλονται περιοριστικοί όροι.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των συνδέσμων φιλάθλων και των παραρτημάτων τους έως τις 31 Ιουλίου 2022

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις