CLOSE

Breaking news

Η βία των ανηλίκων στο Υπουργικό: Πρόστιμo σε γoνείς, αναμoρφωτήριo από τα 14
A

Στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται η βία των ανηλίκων, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς αυξήθηκε κατά 46% μέσα στο 2024.

Με φόντο τραγικά περιστατικά, όπως τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα, το βιασμό του 5χρονου στην Αλεξανδρούπολη και πολλές ακόμη καταγγελίες για περιστατικά βίας με δράστες ανηλίκους, η εγκληματικότητα φαίνεται πως περνά στις μικρές ηλικίες αποκαλύπτουν ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο χρίζει άμεσης αντιμετώπισης.

Έτσι, ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής «ατζέντας» θα είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας μεταξύ ανηλίκων και προβλέπεται η αυστηροποίηση των ποινών τόσο για τους δράστες όσο και για τους γονείς τους.

Αναμορφωτήριο από τα 14

Συγκεκριμένα, αναμένεται να γίνουν αυστηρότερες οι διατάξεις που αφορούν την τιμωρία των γονέων ή κηδεμόνων που παραμέλησαν τον ρόλο τους ως προς την εποπτεία των παιδιών, ενώ αναμένεται να κατέβει το όριο ηλικίας από το οποίο μπορεί να επιβληθεί περιορισμός σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, θα «χαμηλώσει» ο ηλικιακός πήχης για να οδηγείται ένας έφηβος σε αναμορφωτήριο από τα 15 στα 14 έτη. Επίσης, στο «τραπέζι» είναι να υπάρχει αυστηρότερο πλαίσιο ποινής σε περίπτωση οπλοκατοχής ή σε περίπτωση υποτροπής του ανήλικου.

Έως τώρα, ως προς την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων, προβλέπεται ότι «η αξιόποινη πράξη που τελέστηκε από ανήλικο 12 έως 15 ετών δεν καταλογίζεται σε αυτόν. Το δικαστήριο μπορεί να του επιβάλει αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα». Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη και έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται επίσης αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, εκτός αν κρίνεται αναγκαίο να επιβληθεί περιορισμός σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η κράτηση θα μπορεί να επιβληθεί σε ανηλίκους που θα έχουν συμπληρώσει τα 14 τους χρόνια.

Πρόστιμο στους γονείς

Το τελευταίο διάστημα, με δεδομένη την έξαρση των κρουσμάτων βίας με θύτες και θύματα ανηλίκους, ενεργοποιείται συστηματικά η διάταξη της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου και έτσι γονείς και κηδεμόνες έρχονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες για την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών.

Έως τώρα η προβλεπόμενη τιμωρία είναι ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται, η ποινή φυλάκισης θα είναι τουλάχιστον ένα έτος, ενώ θα προβλέπεται και ελάχιστη χρηματική ποινή 5.000 ευρώ στην περίπτωση που η πράξη του ανηλίκου ενέχει στοιχεία βίας ή στρέφεται κατά ανήλικου θύματος ή αν πρόκειται για πράξη που την έκανε ενήλικος θα ήταν κακούργημα. Επιπλέον, κατά περίπτωση, το χρηματικό πρόστιμο θα μπορεί να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ και η ποινή φυλάκισης έως δύο έτη.

Panic button για ανηλίκους

Για το νέο πλαίσιο έχουν προϊδεάσει με δηλώσεις του οι αρμόδιοι υπουργοί. «Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο τη φροντίδα ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», έχει τονίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Υπάρχει μια ποινική αντιμετώπιση για τους γονείς που παραμελούν την επιμέλεια στα παιδιά τους, η οποία δεν είναι ανάλογη με το δυσάρεστο αποτέλεσμα που επέρχεται. Και εκεί θα παρέμβουμε», ήταν η ανάλογη δήλωση του κ. Φλωρίδη.

Άμεσα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το saveYOUTH, το ειδικό panic button για την προστασία ανηλίκων, με πιλοτική εφαρμογή σε 12 έως 18 ετών.

Όλα τα θέματα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου

Αναλυτικά, τα θέματα της συνεδρίασης θα είναι τα εξής:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου,
  • Παρουσίαση από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Χρίστο Δήμα των φορολογικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα αγροτικά δάνεια,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους,
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για τα προσχέδια δράσης των Υπουργείων για το 2025,
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων 2025.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις