Σε πολλούς μπορεί να έχει συμβεί να δέχονται ενοχλητικές κλήσεις επανειλημμένως υπό μορφή «φάρσας» ή πόσο μάλλον απειλητικές, εξυβριστικές και συκοφαντικές είτε από άγνωστο ή απόρρητο αριθμό.
Ωστόσο υπάρχει ο τρόπος για τους πολίτες να προστατευτούν από αυτήν την ενοχλητική πρακτική. Πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους των κινητών και ιδίως στα πιο καινούργια λογισμικά με μία απλή ρύθμιση η φραγή των κλήσεων με απόκρυψη, αλλά και για συγκεκριμένα νούμερα που χαρακτηρίζονται ενοχλητικά.
Επίσης σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορεί ο πολίτης να ζητήσει από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να μην δέχεται κλήσεις με απόκρυψη αριθμού. Έτσι όταν κάποιος τον καλεί με απόκρυψη αριθμού, θα του δείχνει ότι ο αριθμός του είναι κατειλημμένος.
Πώς μπορείς να διαπιστώσεις ποιος σε καλεί με απόκρυψη
Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να διαπιστώσει τον αριθμό με απόκρυψη που τον καλεί μπορεί να το κάνει με αίτηση τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με την υπ.αριθμόν 2322/2006 Πράξη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και βάσει του άρθρου 8 παρ. 7 του Ν.3471/06, η εταιρεία ικανοποιεί αιτήματα συνδρομητών που αφορούν την καταγραφή κακόβουλων ή και ενοχλητικών κλήσεων που ενδεχομένως θα δεχθούν από όλα τα δίκτυα προς τον προσωπικό αριθμό τους για μελλοντικό διάστημα μέχρι και 15 ημέρες.
Η χορήγηση των κλήσεων πραγματοποιείται κατόπιν υποβολής μόνον της συγκεκριμένης αίτησης του συνδρομητή καθώς και του χρήστη στην περίπτωση που είναι διαφορετικός από το συνδρομητή.
Εφόσον η αίτηση πληροί τις προϋποθέσεις, όσοι καλούν τον αριθμό του αιτούντα, κατά το δηλωθέν διάστημα, υποχρεωτικά θα ακούν το κάτωθι ηχογραφημένο μήνυμα πριν από τη σύνδεση:
«Ο συνδρομητής που καλείτε έχει ενεργοποιήσει την δυνατότητα εξουδετέρωσης της υπηρεσίας απόκρυψης αριθμού κλήσης. Εφόσον η κλήση απαντηθεί ο αριθμός σας, η ημερομηνία, η ώρα και η διάρκεια της κλήσης θα διατεθούν στον συνδρομητή που καλείτε».
Επίσης οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές Αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας, τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξης μέσω internet, καθώς και την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του ατόμου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος.