CLOSE

Breaking news

Νοσοκομείο
A

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό. Μέσω του νομοσχεδίου το υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να «πείσει» την ιατρική κοινότητα να συμμετάσχει στον θεσμό που θεσπίστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια αλλά ακόμη δεν λειτουργεί. Ο κύριος λόγος μην λειτουργείας του θεσμού είναι η άρνηση των γιατρών, καθώς οι αμοιβές που προβλέπονται είναι χαμηλές και τα ωράρια εξαντλητικά. 

Με τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει το υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να εδραιώσει τον προσωπικό γιατρό ακόμη και αν χρειαστεί οι πολίτες να τον πληρώσουν από την τσέπη τους... Όπως αναφέρεται, οι ιδιώτες ιατροί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο.

Εκτός αυτού το καταργείται το σύστημα αντικινήτρων και όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό της επιλογής τους έως την 1η Ιουνίου 2025, διαφορετικά το σύστημα θα τους εγγράφει αυτομάτως. 

Πώς αμείβονται οι προσωπικοί γιατροί

Το νέο σχέδιο νόμου φέρει αυξημένες αποδοχές για όσους επιστήμονες επιλέξουν να εγγραφούν ως προσωπικοί γιατροί, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η ζήτηση. Σύμφωνα με το Άρθρο 12 του νομοσχεδίου:

Οι ιατροί του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι 1.500 άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

Οι παιδίατροι του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι 1.000 άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από 1.001 μέχρι 1.500 άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

Κάθε ιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών.

Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» θα μείνει αναρτημένο σε δημόσια διαβούλευση έως και την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 21:50. 

Δείτε το σχέδιο νόμου πατώντας ΕΔΩ. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις