CLOSE

Breaking news

Θεόδωρος Σκυλακάκης
A

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε αυξήσεις στο νερό, φέροντας ως δικαιολογία τη λειψυδρία που χτυπάει τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σκυλακάκης μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε αλλαγές στην κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος που θα διευκρινιστούν με έκδοση νέας ΚΥΑ.

Ειδικότερα, στις αλλαγές περιλαμβάνεται η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης ενώ θα υπάρχει η υποχρέωση, η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Επίσης ανέφερε ότι θα υπάρχει ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, ή τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης: Θα πούμε το νερό... νεράκι: Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Ο ίδιος παράλληλα είπε ότι τα νέα τιμολόγια νερού καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ, ενώ ως γενικός κανόνας τοποθετήθηκε ότι δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή, δηλαδή τον πληθωρισμό.

Ο Θ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας επικεντρώνεται στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης. Σε ό,τι αφορά την Αττική, σημείωσε ότι υδροδροτείται από την κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από τους ξηρούς χειμώνες τα δύο προηγούμενα έτη.

Ακόμη, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι έχουμε υψηλή εξάρτηση από τα υπόγεια νερά. Όπως είπε, πρόκειται για «δεξαμενές» με συγκεκριμένες ποσότητες νερού. «Αν υπάρξει έλλειψη βροχής, οι δεξαμενές αυτές θα αδειάσουν» σημείωσε.

Τέλος, έκανε λόγο για αναδιάρθρωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και τη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο ¼. Σε ότι αφορά την ΕΥΔΑΠ αυτή επεκτείνεται προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των νοικοκυριών σε όλη την Αττική, την Κορινθία, τη Βοιωτία και τη Φωκίδα. Επίσης θα υπάρξει επέκταση της ΕΥΔΑΘ (Θεσσαλονίκη) σε λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, θα υπάρξει 1 πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις