CLOSE

Breaking news

Αιγοπρόβατα και πρόβατα
A

Οι κτηνίατροι προσπαθούν να εντοπίσουν πιθανές νέες εστίες της πανώλης των αιγοπροβάτων συνεχίζοντας τους εντατικούς ελέγχους στον Έβρο.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για την κατάσταση στον Έβρο, σχεδόν 23 ημέρες από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος πανώλης, τα αποτελέσματα αναφέρουν συνολικά 27 εστίες σε όλο το νομό, 5 στο βόρειο, στην περιοχή του κάμπου Ορεστιάδας και 22 στο νότιο τμήμα, στην περιοχή Φερών.

Ακόμη δύο ύποπτες περιπτώσεις, πιθανώς να ανεβάζουν τον αριθμό στις 29 εστίες. Στην περιοχή του βορείου Έβρου, ευτυχώς, όπως αναφέρει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Φωτεινιάς, «ο ιός δεν έχει ξεφύγει από την ζώνη επιτήρησης ενώ στο νότιο Έβρο αυτό δυστυχώς έχει συμβεί».

Υπάρχει μια υποψία στον Δήμο Παγγαίου του νομού Καβάλας που προβληματίζει ιδιαίτερα σχετικά με το πώς εμφανίστηκε, εφόσον επιβεβαιωθεί ως κρούσμα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 6.300 ζώα στο νομό, 800 στην περιοχή Ορεστιάδας και 5.500 στην περιοχή Φερών.

Παράλληλα, ο κ. Φωτεινιάς συνιστά στους κτηνοτρόφους μεγάλη προσοχή, όχι άσκοπες μετακινήσεις στα χωριά, όχι επισκέψεις σε άλλα κοπάδια και σχολαστικό καθαρισμό, ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, επίσης, όταν πηγαίνουν στην μονάδα τους. Θα πρέπει, όπως εξηγεί, να  αφήνουν  το αυτοκίνητο έξω από την σταβλική εγκατάσταση, όπως και το αυτοκίνητο που παραλαμβάνει το γάλα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις