CLOSE

Breaking news

χάπια
A

Σε ισχύ είναι από σήμερα, Δευτέρα, οι αυξήσεις που επέβαλε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε πάνω από 800 φάρμακα. 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη τη λίστα του ΕΟΦ, οι αυξήσεις στα εν λόγω φάρμακα  ξεπερνούν το 1%, ενώ «αγγίζουν» το 448%. Ειδικότερα, για 849 σκευάσματα, οι αυξήσεις είναι άνω του 1%, για 700 κωδικούς, η αύξηση είναι πάνω από 10% ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570. 

Σημειώνεται ότι σε περίπου 100 φάρμακα η αύξηση ήταν κατά 100% ενώ σε ένα σκεύασμα το ποσοστό αύξησης φτάνει το 448%. Είναι η μεγαλύτερη διαφορά και πρόκειται για σκεύασμα με βάση τη τυροθρισίνη (δερματολογικό αντιβιοτικό), το οποίο από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.

Οι νέες τιμές φαρμάκων που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας θα κοστίσουν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά στους ασθενείς θα χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε συμμετοχές.

Η αφορμή για τις αυξήσεις είναι ότι πρόκειται για φάρμακα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υπήρχε ο κίνδυνος να αποσυρθούν και να προκληθεί τεχνητή έλλειψη ή να αντικατασταθούν με νεότερα και πολύ πιο ακριβά. 

Δείτε εδώ τη νέα λίστα του ΕΟΦ.

​ ​
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις