CLOSE

Breaking news

Προσοχή! Κίνδυνος μεγάλης φωτάς το Σαββατοκύριακο - Στο «κόκκινο» 11 περιοχές
A

Δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο 24 – 25 Αυγούστου 2024 στα ανατολικά και νότια, σύμφωνα με το The Flame Project του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αναμένεται από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο οπότε και αναμένονται δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας.

Κύρια αιτία αποτελεί η σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6 και τοπικά 7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά (συμπ. της Αν. Πελοποννήσου) σε συνδυασμό με τα κατά τόπους μέτρια ελλείμματα ατμοσφαιρικής υγρασίας (σχετικά ξηρός καιρός).

Στους συνημμένους χάρτες παρουσιάζεται η πρόγνωση επικινδυνότητας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών για το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Αυγούστου, καθώς και η χρονική διάρκεια κατά την οποία οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να είναι πολύ δυσμενείς, ευνοώντας έτσι την εξάπλωση τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Οι πλέον δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο αναμένονται σε:

  • Αττική (συμπ. νήσου Κυθήρων)
  • Κ. και Ν. Εύβοια
  • Αργολίδα, Λακωνία
  • Λέσβο, Χίο
  • Ν. Κρήτη
  • Τοπικά σε: Βοιωτία, Κορινθία, Θράκη, και Σάμο

Στις παραπάνω περιοχές, οι πολύ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμένουν μέσα στην ημέρα για περισσότερες από 8 – 10 ώρες (τοπικά για περισσότερες από 10 – 12 ώρες), δημιουργώντας περιβάλλον εξαιρετικά ευνοϊκό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις