CLOSE

Breaking news

Φωτιά στην Αττική
A

Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψει κανείς την κατάσταση από την πύρινη λαίλαπα που επικρατεί από χτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Η φωτιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα καίγοντας σπίτια, επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο πεντελικό όρος, με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται μηνύματα από το 112 για εκκένωση και ετοιμότητα. Μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Με άλλο μήνυμα κλήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Παράλληλα, εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας Prometheus η ποιότητα του αέρα είναι πολύ κακή εξ αιτίας των καπνών της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στου Βαρνάβα. Δείτε τις ενδείξεις που προέρχονται από τους σταθμούς μέτρησης της ρύπανσης σε Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα και Βουλιαγμένη.

Κλείστε τα παράθυρα

Από τις φλόγες η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα είναι αποπνικτική και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, μίλησε στην «Κοινωνία ώρα MEGA» για το τι πρέπει να προσέχουμε λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

«Πρέπει να προσέχουν οι έγκυες, και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Αν παρατηρήσουν κλινικά νοσήματα όπως δυσφορία, επίμονο βήχα, ζάλη, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας όταν βγαίνουν έξω. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και όταν κινούμαστε με το αυτοκίνητο να έχουμε κλειστά τα παράθυρα».

Έχει φτάσει στον Μαραθώνα η φωτιά

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο οικισμός Ανατολή στον Μαραθώνα. Με μήνυμα από το 112 οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν, ενώ όπως φαίνεται από τις πρώτες εικόνες, οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα τα πρώτα σπίτια.

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη και σε κατοίκους των περιοχών: Μελίσσια, Πολιτεία, Νέα Ερυθραία και Ανθούσα. Καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

  • Μήνυμα του 112 για τον οικισμό Ανατολή: Απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη (06:20)
  • Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα των κατοίκων στην Ανθούσα (05:45)
  • Εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας (05:40)
  • Μήνυμα του 112 για εκκένωση σε Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας (05:13)
  • Εκκένωση σε Πεντέλη και Νέα Πεντέλη – Ήχησε το 112 στις 05:10
  • Προειδοποίηση από το 112 για ετοιμότητα σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία (04:52)

Πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα 2ου βαθμού – Επιχειρούσε στον Μαραθώνα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Νίκος Πάστρας, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και από την Πελοπόννησο και από τη Στερεά Ελλάδα.

Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Συνολικά 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) ρίχνονται στη μάχη.

Εκτροπές κυκλοφορίας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης.

Αναβολή άφιξης στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων, αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα με κατεύθυνση προς τον Μαραθώνα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους αναβάλλει μέχρι νεωτέρας την άφιξή τους στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στον Άγιο Ανδρέα Αττικής που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024.

Παράλληλα, απομακρύνει μερικώς στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις