Breaking news

Περσείδες: Θα «βρέξει» αστέρια απόψε - Η καλύτερη στιγμή να τα δείτε
A

Η πιο εντυπωσιακή «βροχή αστεριών» βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, με τους επιστήμονες να αναμένουν και φέτος ένα μοναδικό θέαμα από τις Περσείδες. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας και τα πεφταστέρια θα μπορούν να γίνουν ορατά με γυμνό μάτι στις περιοχές που δεν υπάρχει φωτορύπανση.

Χωρίς να χρειαζόμαστε καθόλου εξοπλισμό, παρά μόνο υπομονή για να συνηθίσουν τα μάτια μας το σκοτάδι και να εντοπίσουν τα πεφταστέρια, και αφού επιλέξουμε την κατάλληλη τοποθεσία χωρίς φωτισμό, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη βροχή των Περσείδων, που θα μας αποζημιώσει προσφέροντάς μας ένα μοναδικό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό.

Εικόνες από το φαινόμενο του 2023:

Τι είναι οι Περσείδες

Οι Περσείδες έχουν μακρά ιστορία και ήταν γνωστές στους αρχαίους πολιτισμούς. Ορισμένοι αρχαίοι λαοί πίστευαν ότι τα πεφταστέρια ήταν δάκρυα θεών ή σημάδια από τους ουρανούς. Σήμερα, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αποτελούν ένα φυσικό και αναμενόμενο φαινόμενο που μας υπενθυμίζει την παρουσία του κομήτη Swift-Tuttle στο ηλιακό μας σύστημα.

Η βροχή διαττόντων αστέρων παίρνει το όνομά της από τον αστερισμό του Περσέα, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται τα περισσότερα από τα πεφταστέρια. Αν και τα πεφταστέρια είναι ορατά σε όλο τον ουρανό, η ακτινοβόλος, δηλαδή το σημείο από το οποίο φαίνεται να εκκινούν, βρίσκεται κοντά στον αστερισμό του Περσέα.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το φαινόμενο των Περσείδων οφείλεται στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle, ο οποίος πέρασε από τη Γη το 1992. Ο κομήτης αυτός άφησε υπολείμματα και σκόνη σε σημεία που τέμνονται με την τροχιά της Γης. Κάθε Αύγουστο, η Γη μέσα από την ετήσια πορεία της γύρω από τον Ήλιο, «περνά» από την περιοχή υπολειμμάτων του κομήτη και προκύπτει η βροχή διαττόντων αστέρων καθώς αυτά μπαίνουν στην ατμόσφαιρά μας και φλέγονται. Με άλλα λόγια, δεν πέφτουν οι Περσείδες πάνω μας, αλλά εμείς πάνω σε αυτές.

Πότε και πώς να τα δείτε

Η καλύτερη ώρα για να παρακολουθήσετε το φαινόμενο είναι μετά τα μεσάνυχτα, όταν ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός και η ακτινοβόλος του αστερισμού του Περσέα έχει ανέλθει αρκετά ψηλά στον ουρανό. 

Κατά την κορύφωση του φαινομένου, οι παρατηρητές μπορεί να δουν έως και 60-100 πεφταστέρια ανά ώρα, ανάλογα με τις συνθήκες παρατήρησης και το πόσο σκοτεινός είναι ο ουρανός. Φέτος, το φαινόμενο συμπίπτει με τη Νέα Σελήνη, γεγονός που σημαίνει ότι η έλλειψη φωτός από το φεγγάρι θα κάνει τα πεφταστέρια ακόμη πιο ορατά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις