CLOSE

Breaking news

φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο
A

Συνεχίζει να καίει για τρίτη ημέρα η φωτιά στο Αμάρι Ρεθύμνου, όπου έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Η πυρκαγιά καίει σε πολλά μέτωπο με το δυσκολότερο αυτή τη στιγμή να εντοπίζεται κοντά στο χωριό Κλήμα. Εκεί δίνουν μεγάλη έμφαση οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς αν περάσει η φωτιά θα μπει στην Μεσαρά και τότε η κατάσταση θα είναι χειρότερη. Στο σημείο επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 54 οχήματα και 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Εννιά χωριά έχουν εκκενωθεί μετά από αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις από το «112». Το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης βρίσκεται σε πλήρη επιστράτευση και κινητοποίηση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχειρούν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή. Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, το οποίο σήμανε και τη λήξη των εναέριων ρίψεων από τα 13 συνολικά ελικόπτερα και αεροσκάφη τα οποία βοηθούσαν τις επίγειες δυνάμεις.

Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκκενώθηκαν συνολικά είναι εννέα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός. Τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανος, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.

Ο άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός διότι άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση αναζωπύρωνε συνέχεια μέτωπα, τα οποία πυροσβέστες είχαν καταφέρει να σβήσουν και αυτό δημιούργησε σχεδόν μία κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Μουρτζανός, «τέλειου πανικού».

Αίτημα κήρυξης περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την άμεση κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με έγγραφο που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται επίσης στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου ενημερώνει ότι «από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο Δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων».

«Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις