Διανύουμε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου και το μυαλό όλων μας ασυναίσθητα πάει στο πότε θα θαυμάσουμε την πανσέληνο Αυγούστου 2024, το τεράστιο φεγγάρι που κάθε χρόνο σκορπά τη μοναδική του λάμψη.
Το ολόγιομο επιβλητικό φεγγάρι θα κάνει την εμφάνισή του για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού τη Δευτέρα 19 Αυγούστου. Όποιος -μετά τη δύση του ηλίου – κοιτάξει προς τα νοτιοανατολικά, θα διακρίνει στον νυχτερινό ουρανό την ανατολή του «φεγγαριού του οξύρρυγχου».
Από πού πήρε το όνομά του
Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» έχει πάρει το όνομά του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.
Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα που αξίζει να το απολαύσετε είτε μόνοι σας είτε με την συντροφιά σας. Έστω και για λίγα δευτερόλεπτα αξίζει να θαυμάσετε το υπέροχο τελευταίο Αυγουστιάτικο Φεγγάρι που θα λάμψει στον ουρανό, χαρίζοντάς του μια διαφορετική αίγλη.
Οι μύθοι που το συντροφεύουν
Ο μύθος για το μεγαλύτερο αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν είναι ο μοναδικός. Υπάρχουν και άλλοι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί κατά καιρούς στους διάφορους λαούς, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της έξαρσης της «τρέλας» τη μέρα της πανσελήνου, εξ ου και η λέξη «σεληνιασμός», αλλά και η σύνδεσή του φεγγαριού με την επιληψία.
Στατιστικές μελέτες όμως που έγιναν επανειλημμένα κι έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά («Annals of Emergency Medicine», «Journal of Emergency Nursing, «Journal of Toxicology and Psychological Report») αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στην πανσέληνο.
Μύθος είναι, επίσης, ότι τη μέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα, παρ' όλα αυτά οι μύθοι αυτοί δεν λένε να «πεθάνουν» έως σήμερα. Ένας άλλος μύθος αφορά τον χρωματισμό της πανσελήνου, που ορισμένοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι «μπλε».
Κάτω από ορισμένες σπάνιες συνθήκες, πράγματι η χροιά της Σελήνης παίρνει ένα γαλαζωπό χρώμα (αντί του κανονικού γκρίζου), όταν π.χ. στην ατμόσφαιρα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης από κάποια πρόσφατη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαίστειου Κρακατόα το 1883.
Η Πανσέληνος του Αυγούστου θα φτάσει στο… πικ της στις 21:25 μ.μ..