Breaking news

ηλεκτρονική απάτη
A

Για νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή αξιωματούχων της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, προειδοποιεί η ΕΛΑΣ. 

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επιστολή αποστέλλεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ως συνημμένο έγγραφο, ενώ στο σώμα του email ο αποδέκτης προτρέπεται να απαντήσει εντός 24 ωρών από την παραλαβή της ειδοποίησης. Μάλιστα, ως υπογράφων του μηνύματος εμφανίζεται ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περαιτέρω, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή, οι δράστες χρησιμοποίησαν την ελληνική και την κυπριακή σημαία, το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας Κύπρου και του Αρείου Πάγου, εντύπωμα σφραγίδας της Κύπρου, καθώς και τα στοιχεία αξιωματούχων της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, επιχειρώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προέρχεται από επίσημους φορείς.

Το σχετικό κείμενο είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Η επιστολή

Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται εικόνα από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), καθώς και από την απατηλή επιστολή:

Απάτη μέσω e-mail
Απάτη μέσω e-mail
Απάτη μέσω e-mail
Απάτη μέσω e-mail

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις