Breaking news

INTIME NEWS
A

Δύο σοβαρά περιστατικά -το ένα με τραγική κατάληξη- που έλαβαν χώρα σε δύο αποθήκες μεγάλων σούπερ μάρκετ καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα σε αποθήκη του «Σκλαβενίτη» όπου, σύμφωνα με την καταγγελία, η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 40 βαθμούς, ενώ τα κλιματιστικά ακόμα και μία εβδομάδα μετά το θάνατό του εργαζόμενου παραμένουν στα κουτιά τους και δεν έχουν τοποθετηθεί. Ο ΣΕΑ προχωράει σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουλίου και ώρα 19:00, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα Σκλαβενίτη (Φυλής 217) στο Καματερό.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στο σούπερ μάρκετ «Μασούτης» όπου μία υπάλληλος λιποθύμησε και έφυγε με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών μετράμε ένα συνάδελφο, εργαζόμενο στο Σκλαβενίτη, νεκρό  και μια συναδέλφισσα, εργαζόμενη στο Μασούτη, να φεύγει από τη δουλειά λιπόθυμη, με συμπτώματα θερμοπληξίας. Εργαζόμενοι και οι δύο στις αποθήκες των αντίστοιχων καταστημάτων. Αποθήκες με ελλιπή εξαερισμό, καθόλου κλιματισμό και απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων.

Εκπρόσωποι του σωματείου μας, που πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα καταστήματα διαπίστωσαν για ακόμα μία φορά αυτά που εδώ και καιρό καταγγέλλουμε. Συνθήκες εργασίας τραγικές, εργασιακοί χώροι-παγίδες θανάτου με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Στην αποθήκη που εργαζόταν ο άτυχος συνάδελφος στο Σκλαβενίτη η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 40 βαθμούς, τα κλιματιστικά ακόμα και μία εβδομάδα μετά το θάνατό του παραμένουν στα κουτιά τους και δεν έχουν τοποθετηθεί! Οι συνάδελφοί του συνεχίζουν να δουλεύουν στον ίδιο χώρο χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο. Στην υπόγεια αποθήκη του Μασούτη, που λειτουργεί και το e-shop του, οι συνάδελφοι εργάζονται δίχως κλιματισμό και εξαερισμό, με έντονη δυσοσμία, με κατσαρίδες να αλωνίζουν και ανυπόφορο θόρυβο από τα μηχανήματα που λειτουργούν στον ίδιο χώρο.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι, αν σε αυτές τις συνθήκες προστεθεί η εντατικοποίηση, οι πιέσεις για να βγει η δουλειά, τα σερί 6ήμερα, τα ωράρια και προγράμματα λάστιχο, δε μπορούμε να μιλάμε για ατυχήματα αλλά για συνειδητά εργοδοτικά εγκλήματα.

Η οργή μας ξεχειλίζει όταν μαθαίνουμε ότι ο άτυχος συνάδελφός μας στο Σκλαβενίτη ψυχορραγούσε πάνω από δύο ώρες μέσα στην αποθήκη του καταστήματος, περιμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο! Όταν μια εβδομάδα μετά το τραγικό γεγονός, ο διευθυντής του συγκεκριμένου καταστήματος, σε ερώτηση μας για το τι έγινε να μας λέει ότι «έφυγε από τον χώρο εργασίας χωρίς τις αισθήσεις του αλλά όχι νεκρός, περιμένουμε ενημέρωση από τους οικείους του».

Αναρωτιόμαστε αν έχει δηλωθεί ο θάνατος του συνάδελφου ως εργατικό ατύχημα και αν έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για τέτοια περιστατικά ή αν η εργοδοσία περιμένει να ενημερωθεί πρώτα από τους οικείους του άτυχου συναδέλφου.

Στην περίπτωση πάντως της συναδέλφισσας από το Μασούτη, που λιποθύμησε και έφυγε με συμπτώματα θερμοπληξίας, η εργοδοσία δεν μπήκε καν στο κόπο να καλέσει ασθενοφόρο.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα, την κρατική και εργοδοτική ασυδοσία που λογαριάζουν ως κόστος την προστασία της ζωής μας

Το 2024 δεν μπορεί να δουλεύουμε χωρίς κλιματισμό και εξαερισμό, μέσα σε τρώγλες, με απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια μας.

Δεν μπορεί ο γιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφαλείας να είναι μόνο στα χαρτιά.

Από τον Απρίλη έχουμε κάνει αίτημα στην Επιθεώρηση Εργασίας για ελέγχους σε συγκεκριμένα καταστήματα και με συγκεκριμένα ζητήματα όπως τα παραπάνω και ακόμα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να παρθούν μέτρα.

Δεν μπορούμε να δουλεύουμε 10ωρα και 12ώρα, 6ήμερα, με ό,τι ωράρια και προγράμματα θέλει η εργοδοσία. Δεν ανεχόμαστε από κανένα εργοδότη, περιφερειακό, διευθυντή και προϊστάμενο να μας φωνάζει και να μας προσβάλλει.

Με το σωματείο μας, με τους συναδέλφους μας, σε κάθε κατάστημα, σε κάθε αποθήκη ορθώνουμε το ανάστημα μας και διεκδικούμε μέτρα υγείας και ασφάλειας, αυξήσεις στους μισθούς μας, το 8ωρο -5ήμερο, να μην δουλεύουμε τις Κυριακές. Κάνουμε την οργή μας αγώνα για να σταματήσουμε να μετράμε νεκρούς, σακατεμένους και εξουθενωμένους συναδέλφους. Δεν αφήνουμε σε χλωρό κλαρί κυβέρνηση και εργοδοσία. Αυτούς που μας κάνουν την ζωή μαύρη για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα.

Τις επόμενες μέρες το Σωματείο θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα καταστήματα και όπου άλλου χρειαστεί καταγγέλλοντας τα συγκεκριμένα τραγικά περιστατικά και  απαιτώντας  να παρθούν όλα τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απευθυνθούν στο Σωματείο, να οργανώσουμε από κοινού αυτή την πάλη.

Θα πραγματοποιήσουμε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για  να γίνουν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για τις συνθήκες που λιποθύμησε η συναδέλφισσα στο Μασούτη και  κατέληξε ο συνάδελφός μας στο Σκλαβενίτη.

Την Δευτέρα 29 Ιουλίου, 7μμ προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας  έξω από το κατάστημα  Σκλαβενίτη (Φυλής 217) στο Καματερό.

Για ακόμα μια φόρα θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους και στους συναδέλφους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας και καλή ανάρρωση στη συναδέλφισσα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις