CLOSE

Breaking news

Πρόβατα
A

Αναστατωμένες φαίνεται να είναι οι τοπικές αρχές της Θεσσαλίας και το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, καθώς φαίνεται πως η πανώλη των αιγοπροβάτων συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Συγκεκριμένα, πριν από περίπου μία εβδομάδα βρέθηκε θετική μια ολόκληρη μονάδα αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα τα οποία τα ζώα της θανατώθηκαν και θάφτηκαν. Από τότε βρέθηκαν άλλες δυο κοντινές μονάδες θετικές για τις οποίες ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Ακόμη μια στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες και τα ζώα αυτά θα θανατωθούν και θα θαφτούν.

Ήδη στην περιοχή από την πρώτη στιγμή εφαρμόζονται μέτρα. Υπάρχουν δύο ζώνες επιτήρησης τριών και 10 χιλιομέτρων, όπου απαγορεύεται η μετακίνηση και γίνονται οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες από τις αρχές. Παρά τα μέτρα όμως υπάρχει ανησυχία και ερωτηματικά για το εάν η εξάπλωση του ιού πέρασε σε άλλη περιοχή. Κάτι τέτοιο θέτει το πρόβλημα σε άλλη βάση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ερευνάται ως ύποπτη μια μονάδα στο Δομένικο Ελασσόνας και τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ανακοινωθούν πιθανότατα το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουλίου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

Το δελτίο τύπου

«Δ. Κουρέτας προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανώλης των μηρυκαστικών

Επιστολή, με την οποία ζητά την άμεση κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανώλη των μηρυκαστικών, απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα και τον Γενικό Γραμματέα Γ. Στρατάκο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή εμφάνισης της πανώλης στην ΠΕ Τρικάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε επιφυλακή και βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τους φορείς των κτηνοτρόφων».

Σε περίπτωση που ο ιός εμφανιστεί και σε άλλη περιοχή θα υπάρξει εντατικοποίηση των μέτρων, αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Η πανώλη των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία

Η νόσος δεν είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο , αλλά ξεκίνησε ήδη να «χτυπάει» κοπάδια στην περιοχή των Τρικάλων προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στους κτηνοτρόφους.

Ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας, με τα κρούσματα να έχουν φθάσει τα τρία σε συγκεκριμένες μονάδες της περιοχής.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα νοσούντα ζώα οδηγούνται στη θανάτωση και ακολούθως γίνεται υγειονομική ταφή τους. Τα υπόλοιπα ζώα της μονάδας που δεν έχουν νοσήσει μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, αφού πρώτα για προληπτικούς λόγους το κρέας υποστεί θερμική επεξεργασία. Το δε γάλα μπορεί να καταναλωθεί αφότου γίνει υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς Κελσίου.

Σε έκτακτη σύκεψη που είχε πραγματοποηθεί από τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος ανέπτυξε στους κτηνοτρόφους το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου ζητώντας την πιστή εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας, ώστε να απομονωθούν τα κρούσματα.

Ο ιός της πανώλης των προβάτων είναι ζωονόσος που ζει στην ατμόσφαιρα για 72 ώρες, μεταδίδεται από ζώο σε ζώο, αλλά μπορεί να μεταδοθεί έξω από τη μονάδα μέσω της μεταφοράς του γάλακτος. Όπως ανέφερε «μια περιοχή είναι ελεύθερη του ιού της πανώλης όταν παρέλθουν 30 ημέρες από την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις