Breaking news

sha'carri
A

Η Αμερικανίδα σταρ του στίβου Sha'Carri Richardson αμφισβήτησε την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τη Δευτέρα να επιτρέψει στη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Kamila Valieva να συμμετέχει στους Αγώνες, παρότι οι εξετάσεις της έδειξαν ότι ήταν ντοπαρισμένη.

Η 21χροννη Ρίτσαρντσον, ήταν το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα γυναικών στους Θερινούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο και είχε κερδίσει τη διοργάνωση στις Ολυμπιακές δοκιμασίες των ΗΠΑ. Όμως έχασε τη θέση της στην ομάδα των ΗΠΑ αφού βρέθηκε θετική στη μαριχουάνα, η οποία απαγορεύεται αλλά δεν θεωρείται ντόπινγκ ή αλλιώς ουσία που βελτιώνει την απόδοση.

Η Ρίτσαρντσον είχε αναφέρει ότι έκανε χρήση μαριχουάνας όταν έμαθε για τον θάνατο της βιολογικής της μητέρας, πριν από τις δοκιμές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Εν τω μεταξύ, η Valieva, 15 ετών, φαβορί για το ατομικό χρυσό γυναικών στο καλλιτεχνικό πατινάζ, έλαβε άδεια αυτή την εβδομάδα για να αγωνιστεί στους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου, παρά το ότι βρέθηκε θετική στην τριμεταζιδίνη, ένα απαγορευμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου στο στήθος που θα μπορούσε να αυξήσει την αντοχή. Οι αξιωματούχοι των Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισαν ότι η Βαλίεβα δεν θα χρειαζόταν να ανασταλεί προσωρινά πριν από την πλήρη έρευνα.

Η Ρίτσαρντσον ρώτησε τη Δευτέρα γιατί η Βαλίεβα πήρε το πράσινο φως για να αγωνιστεί παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την επιλεξιμότητά της. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στη Ρίτσαρντσον 30ήμερη αναστολή που την εμπόδισε να αγωνιστεί.

«Η μόνη διαφορά που βλέπω είναι ότι είμαι μια νεαρή μαύρη κοπέλα», έγραψε.

Η ΔΟΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι εάν η Βαλίεβα τερματίσει στην πρώτη τριάδα, δεν θα υπάρξει τελετή μεταλλίων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν θα υπάρξει επίσης τελετή για το ομαδικό γεγονός που κέρδισε η ίδια και η ρωσική ομάδα πριν από μια εβδομάδα. Οι νικητές των μεταλλίων θα καθοριστούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, που εξέδωσε την απόφαση, είπε ότι η ηλικία της Βαλίεβα ήταν ένας από τους παράγοντες στην απόφασή του και ότι η απαγόρευσή της «θα της προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη».

Η Ρίτσαρντσον δεν ήταν η μόνη αθλήτρια που επέκρινε την απόφαση. «Έχετε αθλητές που αγωνίζονται κάτω από δύο διαφορετικά συστήματα και το είδαμε σήμερα. Αυτό δεν είναι δίκαιο, αυξήστε το ελάχιστο όριο ηλικίας για να μπορούμε να παίξουμε όλοι με τους ίδιους όρους. Δεν είναι αυτό το κάλεσμα», έγραψε στο Twitter η πρώην αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Ashley Wagner, η οποία κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο με την ομάδα των ΗΠΑ το 2014. Η Meagan Duhamel, η οποία κέρδισε το ομαδικό χρυσό για τον Καναδά το 2018, ρώτησε: «Πώς θα πάρει κανείς στα σοβαρά τώρα τον αγώνα των γυναικών; Μόλις μας είπαν ότι τα παράνομα ναρκωτικά και η κατάχρηση είναι εντάξει. Αν αυτό είναι αυτό που πρεσβεύει το άθλημα τώρα, δεν θέλω να συμμετέχω».

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις