Breaking news

Καιρός και καύσωνας
A

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο Ιούλιος, καθώς καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα οι θερμοκρασίες θα φτάνουν τους 40°C, όπως εκτιμά το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που δημοσιεύει το meteo.gr, η θερμοκρασία έως το τέλος του μήνα θα σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς Κελσίου επί καθημερινής βάσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα κινείται κατά 6-8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, κάτι που ίσχυσε και για τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το meteo: «Στα χνάρια του φετινού Ιουνίου θα συνεχίσει ο Ιούλιος όσον αφορά τη θερμοκρασία και την απουσία αξιόλογων βροχοπτώσεων. Αιτία της παρατεταμένης διάρκειας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας είναι η ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, με βαθιές υφέσεις να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη Δυτική Ευρώπη και να ευνοούν τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας».

Το meteo.gr δημοσιεύει και σχετικό γράφημα με βάση 32 προγνωστικά σενάρια για τη θερμοκρασία από τις 9 έως 24 Ιουλίου 2024. Τα σενάρια δημιουργήθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ και αφορούν στην πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών.

Υψηλές θερμοκρασίες
Photo: Meteo.gr

«Βλέπουμε ότι προβλέπονται μεγάλες θετικές αποκλίσεις τιμών θερμοκρασίας από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020 σχεδόν από το σύνολο των σεναρίων, ιδιαίτερα μετά τις 14 Ιουλίου. Χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι ότι η μέγιστη ημερήσια τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπερνά καθημερινά τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές της χώρας μας, φτάνοντας σε επίπεδα 6-8 °C πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές», αναφέρεται σχετικά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις