Breaking news

kyma
A

Ένα γιγάντιο κύμα ύψους 17,6 μέτρων καταγράφηκε στα ανοικτά των ακτών του νησιού Βανκούβερ στον Καναδά, σπάζοντας το ρεκόρ αναλογικότητας με τριπλάσιο μέγεθος από τα γύρω κύματα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ethnos.gr το εν λόγω κύμα έκανε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα επειδή ήταν αναλογικά ο πιο ακραίος κυματισμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Αν και συνέβη πριν από παραπάνω από έναν χρόνο, ειδικότερα τον Νοέμβριο του 2020, η μελέτη που το επιβεβαιώνει δημοσιεύθηκε μόλις στις 2 Φεβρουαρίου του 2022.

Ένα γιγαντιαίος κυματισμός είναι ακριβώς όπως ακούγεται, δηλαδή απροσδόκητος και τρομακτικός. Ο Scott Beatty, διευθύνων σύμβουλος της MarineLabs, της εταιρείας που διαχειρίζεται τη σημαδούρα που μέτρησε το κύμα δήλωσε ότι «Μοιάζουν με έναν μεγάλο τετραώροφο όγκο που προεξέχει από το νερό με μια μεγάλη κορυφή και μεγάλες κοιλότητες πριν από αυτήν». 

Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό που κάποτε ήταν γνωστό ως θαλάσσια λαογραφία έχει πλέον γίνει αποδεκτό ως πραγματικό από τους επιστήμονες. Η Εθνική Ένωση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ «Τα ακραία κύματα καταιγίδας, είναι εκείνα τα κύματα τα οποία είναι μεγαλύτερα από το διπλάσιο του μεγέθους των γύρω κυμάτων, είναι πολύ απρόβλεπτα και συχνά έρχονται απροσδόκητα από κατευθύνσεις διαφορετικές από τον επικρατούντα άνεμο και τα κύματα». 

Επιπροσθέτως με απλουστευμένους όρους διευκρινίστηκε ότι «Ένας γιγαντιαίος κυματισμός, είναι στην πραγματικότητα απλώς ένα κύμα που είναι μεγάλο σε σύγκριση με το περιβάλλον κυματικό πεδίο». 

Συγκεκριμένα ο πρώτος γιγαντιαίος κυματισμός που καταγράφηκε, γνωστό ως «Το κύμα Draupner», μετρήθηκε το 1995 στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας στα 25,6 μέτρα με τα γύρω κύματα να έχουν μέγεθος περίπου 12 μέτρα, καθιστώντας το αρχικό κύμα περίπου διπλάσιο από τα γύρω κύματα. Το κύμα-ρεκόρ που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2020 μετρήθηκε σε 17,6 μέτρα σε σύγκριση με τα γύρω κύματα των περίπου 6 μέτρων, ξεπερνώντας τις αρχικές αναλογίες. Η καταγραφή αυτών των γιγαντιαίων κυματισμών δεν είναι εύκολη υπόθεση

Ο γιγαντιαίος κυματισμός της μελέτης μετρήθηκε μέσω μιας σημαδούρας της MarineLabs περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Ucluelet, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις