Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, που αφορά στα self test για τον καρκίνο παχέος εντέρου.
Ειδικότερα, στην εν λόγω ΚΥΑ, έχει τίτλο: «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου», ενώ καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις της διαδικασίας υλοποίησης της δράσης για τη δημόσια υγεία.
Το πρόγραμμα αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και απευθύνεται σε 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών.
Περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία, δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test).
Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας, ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση, περιλαμβάνει δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, καθώς και δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).
Πώς λειτουργεί η διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Το Colon test ανιχνεύει μη ορατό αίμα και κρυφό αίμα στα κόπρανα (FOBT – Fecal Occult Blood Test ή FIT Ανοσοχημικό Τεστ Κοπράνων) με μια διαδικασία που εντοπίζει μικροσκοπικές ποσότητες αίματος στο πεπτικό σύστημα.
Η διαδικασία είναι εύκολη και μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς προηγούμενους διατροφικούς περιορισμούς. Ένα θετικό αποτέλεσμα από το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σημαίνει ότι εντοπίστηκε αίμα στο δείγμα κοπράνων σας. Περίπου ένα στα 14 άτομα θα έχουν θετικό αποτέλεσμα από το self test FOBT.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μικρή αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως πολύποδες στο έντερο, αιμορροΐδες ή φλεγμονή, και δεν αποτελεί απαραίτητα σημάδι καρκίνου. Το αίμα μπορεί επίσης να προέρχεται από πληγή, όπως έλκος στομάχου, ή ακόμα και από το στόμα ή τη μύτη. Ένα θετικό αποτέλεσμα απαιτεί περαιτέρω εξετάσεις και άμεση επικοινωνία με γαστρεντερολόγο.
Τα FIT ή FOBT είναι επί του παρόντος τα πιο δοκιμασμένα και ευρέως διαθέσιμα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν και κανένα τεστ δεν είναι 100% ακριβές, τα FIT ή FOBT είναι από τα πιο αξιόπιστα σήμερα.