Breaking news

Σπίτι Μου 2
A

«Προ των πυλών» είναι η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου 2», με την κυβέρνηση να αναζητά πόρους με βάση τους οποίους θα δει πως μπορεί να διαμορφώσει το πρόγραμμα, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι, καθώς και το ηλικιακό όριο στα 50 χρόνια. Στο μεταξύ γίνεται μελέτη για το αν θα υπάρξει 100% επιδότηση σε πολύτεκνους και τρίτεκνους.

Ο στόχος του νέου προγράμματος «Σπίτι μου 2»

Βασικός στόχος του νέου προγράμματος είναι το αντιστάθμισμα στα υψηλά ενοίκια τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό εκτός του πρώτου προγράμματος «Σπίτι μου». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία  μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 608,3 εκατ. ευρώ για 6.305 δικαιούχους, έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 6.628 συμβάσεις και στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί μόνο 9.155 δικαιούχοι.

Το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, με διευρυμένη περίμετρο ωφελουμένων και για ζευγάρια 40 – 50 ετών. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» αφορούσε ηλικίες έως 39 ετών. Επίσης μελετάται να αυξηθεί το ανώτατο πλαφόν του δανείου το οποίο θα δικαιούταν κάποιος ωφελούμενος. Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι σε αυτή την ηλικία δεν θα είναι νέο και έτσι το πιθανότερο είναι να έχει 1-2 παιδιά. Συνεπώς, θα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο σπίτι, το οποίο συνεπώς θα κοστίζει περισσότερα χρήματα.

Αν η κυβέρνηση αποφασίσει, για τον παραπάνω λόγο, να διευρύνει όχι μόνο τις ηλικίες των δικαιούχων αλλά και το εύρος του επιδοτούμενου δανείου, τότε θα μειωθεί αναλογικά το εύρος των δικαιούχων.

Στο μεταξύ αν τηρηθούν οι ίδιοι όροι ως προς το ύψος του επιδοτούμενου στεγαστικού δανείου από το σχεδιαζόμενο «Σπίτι Μου», τότε το πλήθος των ωφελουμένων θα μπορούσε να φτάσει τα 20.000. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση που αυξανόταν το πλαφόν του στεγαστικού δανείου ή της επιδότησης, το πλήθος των δικαιούχων θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο.

Στο προηγούμενο πρόγραμμα δικαιούχοι ήταν άτομα ηλικίας 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), ή σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι 25-39 ετών (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου), εφόσον, δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία τους και ικανοποιούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν: Από 10.000 έως 16.000 ευρώ ο άγαμος και έως 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 3.000 ευρώ/παιδί.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις